Afbeelding
Foto:

"Zo Texels": groos op eigenzinnigheid

"Op Texel wonen ook unieke, eigenzinnige mensen. Ze 'ben groos' op het eiland en laten u er graag van meegenieten. Ze kennen de mooiste plekjes en de beste verhalen. Na een ontmoeting met zo'n Texelaar wordt uw vakantie op Texel echt onvergetelijk!"

Het is de inleiding van "Zo Texels", de pagina op de website van de VVV waarop de accommodatie van kleinschalige verhuurders (vakantiehuizen, B&B's en kamperen bij de boer) sinds kort wordt gepresenteerd. Een bijzondere mix van logies die zich laat samenvatten als "authentiek, persoonlijk, bijzonder, gastvrij en typisch Texels". Zo Texels is de opvolger van de vereniging Klein Logiesverstrekkers (KLV). Een proces dat vier jaar geleden is ingezet en waarvan de officiƫle start dinsdagavond wordt gevierd.

Werkgroep

In 2015 werd een werkgroep geformeerd, bestaande uit Patricia Keijser, Alfred Bakker, Simon Lap en Rob Teisman. Aanleiding was dat KLV op een dood spoor raakte. Ondanks een behoorlijk budget en een eigen website lukte het niet om het specifieke karakter van de kleine logiesverstrekker onderscheidend in beeld te brengen. De opkomst op de ledenvergaderingen was ondanks interessante sprekers minimaal. Slechts honderd van de 450 leden hadden een actuele vermelding op de website en de communicatie tussen de leden onderling via de website functioneerde niet. Met de VVV was het contact sinds de realisatie van de eigen website minimaal geworden en dat terwijl het grootste deel van de contributiebijdrage via TOP rechtstreeks naar de St. VVV Texel Promotie gaat.

De werkgroep ging onder meer in gesprek met de VVV. Met van beide kanten de wens om eigen identiteit van de kleine logiesverstrekker binnen het aanbod via de VVV een eigen gezicht te geven. Belangrijke stap was ook de samenwerking met ZoTexels, destijds opgericht door meer ambitieuze KLV-leden. ZoTexels won in 2011 de VVV Rob de Bes Award, de prijs van de VVV-sector voor het meest verrassende initiatief van ondernemers in het toerisme. ZoTexels betekent voor gastheerschap, wat de Slow Food beweging betekent voor de keuken. "Authentiek, Bijzonder, Kleinschalig, Echt Texels."

Onder de naam "Zo Texels" hebben de voormalige KLV-leden nu een eigen pagina op de VVV-site. Herkenbaar aan het logo, dat ook prijkt op het herkenbare schildje dat de leden van Zo Texels aan de muur kunnen schroeven. Een knipoog naar het VVV-schildje van vroeger. Zo Texels is onderdeel van het Texels Ondernemers Platform, dat meebetaalt aan de VVV.

Elk lid van "Zo Texels" presenteert zich door een persoonlijk woord. Ter verbetering van de kwaliteit van de foto's bood de werkgroep gekwalificeerde amateurfotografen kosteloos een arrangement op Texel aan. Met als tegenprestatie dat zij foto's van de accommodatie zouden maken. Alle eigen teksten zijn voor de uniformiteit geredigeerd.

Zo'n 450 kleine logiesverstrekkers zijn nu aangesloten. Dat zijn ze nog lang niet allemaal. Bestuurslid Alfred Bakker, tevens lid van de werkgroep: "We hopen dat logiesverstrekkers, met name veel verhuurders via AirB&B, dit alsnog doen. In feite liften zij nu gratis mee op de inspanning en het succes van de VVV, waar andere ondernemers en verhuurders die via Zo Texel lid zijn van TOP aan meebetalen.

Tijdens de "kick-off" dinsdagavond 2 april in De Toegift zijn er toespraken van het bestuur, VVV-directeur Frank Spooren en een optreden van cabaretier Berry Lussenburg. Aanvang 19:30 uur.