"Cijfers te laag, veel zittenblijvers en zonder diploma van school"

Cijfers voor de eindexamens die te laag zijn in vergelijking met andere Havo-opleidingen en veel leerlingen die blijven zitten of de Havo uiteindelijk zonder diploma verlaten.

Het zijn een aantal bevindingen van de Onderwijsinspectie die de Havo op de OSG eerder dit jaar als 'zeer zwak' bestempelde. De bevindingen staan in een samenvattend rapport dat afgelopen week met ouders van kinderen op de OSG is gedeeld.

Volgens de Onderwijsinspectie is het merendeel van de lessen op de Havo van onvoldoende kwaliteit. De opbouw en het niveau dragen volgens het rapport "in onvoldoende mate bij aan het leren en de ontwikkeling van de leerlingen." Achterstanden van leerlingen zijn niet in beeld en krijgen te weinig aandacht. De huidige uitvoering van het gepersonaliseerd leren is onvoldoende uitgewerkt.

Volgens de inspectie moet allereerst de kwaliteitscultuur op de OSG beter worden. "Wij zien een school die gekozen heeft voor een breed onderwijsaanbod voor de jongeren op het eiland in een vorm met veel aandacht voor persoonlijke leerlijnen (gepersonaliseerd leren). We zien echter dat het team op dit moment onvoldoende samenwerkt aan de ontwikkeling van kwaliteit van onderwijs."

De inspectie benoemt in het rapport ook wat er goed gaat op de Havo. "Een deel van het team zet zich wel in voor verbetering van het onderwijs. Binnen het team zijn een aantal kartrekkers aanwezig die de veranderingen ondersteunen en nieuwe werkvormen ontwikkelen. De omgeving, het eiland, zet zich in om te zorgen voor goed onderwijs. Er is een mooi schoolgebouw in het centrum van het eiland. Voor de leerlingen zijn er veel faciliteiten." Meer op pagina 5.