Sterns op Utopia kunnen met een webcam van dichtbij worden bekeken.
Sterns op Utopia kunnen met een webcam van dichtbij worden bekeken. Foto: Vogelinformatiecentrum

Grote sterns Utopia op webcam

Grote sterns en kokmeeuwen in natuurgebied Utopia kunnen thuis van dichtbij worden bekeken. Voor het vierde jaar staat er een webcam op een schelpeneiland waar voorgaande jaren duizenden grote sterns en kokmeeuwen tot broeden kwamen.

De webcam is geplaatst door het Vogelinformatiecentrum. In samenwerking met Natuurmonumenten wordt de webcam ingezet om bezoeker een inkijkje te geven in het leven van de bijzondere grote stern. Te zien is hoe de vogels elkaar het hof maken, hoe de jongen uit het ei komen en opgevoed worden. Wageningen Marine Research gebruikt de beelden voor wetenschappelijk onderzoek. Via de webcam kan onder meer worden bijgehouden welk voedsel de grote sterns aan de partner en jongen voeren.

Langs de Vogelboulevard van Texel, die grofweg van de veerhaven langs de hele oostkant tot en met de Volharding bij de Cocksdorp loopt, broeden op twee plekken grote sterns. In het Wagejot en in Utopia. In totaal rond de 7.000 broedparen en daarmee herbergt Texel veruit het grootste aantal grote sterns van Nederland. Te zien via www.vogelinformatiecentrum.nl.