"Leerklimaat Havo moet verbeteren"

Leuk is het rapport van de Onderwijsinspectie over de Havo op de OSG allerminst te noemen. Merendeel van de lessen onvoldoende van kwaliteit, cijfers die te laag zijn, veel zittenblijvers en mensen die zonder diploma de Havo verlaten.

Van de laatste categorie behaalde zestig procent eerder wel het Mavo-diploma op de OSG. Geen leuke conclusies, maar conclusies die niet als een verrassing uit de lucht komen vallen. Een jaar geleden was het vooral bij de Havo een slagveld op het gebied van de eindexamens. Toen moesten 54 van 257 eindexamenleerlingen op de OSG herexamen doen en de helft van de herkansers zat op de Havo. Daarnaast is de uitval van lessen op de OSG geen onbekend verhaal.

Het rapport is kritisch naar de docenten, maar laat leerlingen op school evenmin buiten schot. Er wordt gesproken over ongemotiveerde leerlingen. Daarnaast wordt "een grote kloof tussen de schoolleiding en een deel van het team" waargenomen en is er sprake van leerlingen die veel moeite hebben om het leren te organiseren.

De vraag is nu vooral hoe de Havo de weg omhoog kan bewandelen. De Havo behoort met het predikaat 'zeer zwak' bij een groep scholen in Nederland waar de OSG het beste weer snel afstand van kan nemen. De school presenteerde begin dit jaar, toen het predikaat 'zeer zwak' bekend werd, al meteen een verbeterplan en er werden maatregelen aangekondigd om eindexamenleerlingen extra te ondersteunen in aanloop naar de komende eindexamens.

De Onderwijsinspectie laat in het rapport weten dat de Havo op de OSG zich binnen een jaar moet verbeteren. De inspectie houdt dan een herstelonderzoek. Als er verbeteringen zijn, haalt de Onderwijsinspectie de Havo van de internetlijst van zeer zwakke scholen af en verdwijnt het predikaat 'zeer zwak'. Er blijft dan geïntensiveerd toezicht tot de kwaliteit weer voldoende is.

Als de Havo bij het herstelonderzoek over een jaar in de ogen van de Onderwijsinspectie nog steeds zeer zwak is, wordt de school aangemeld bij de minister van Onderwijs. "De minister kan dan maatregelen treffen, zoals het (gedeeltelijk) inhouden of beëindigen van de financiering." Als de inspectie op andere momenten de indruk krijgt dat er onvoldoende vooruitgang is, kan de school voor aanvullende maatregelen bij de minister worden aangemeld.

Volgens de inspectie is het zowel aan leerlingen, docenten en schoolleiding om te zorgen voor een leerklimaat dat nodig is om "de opleiding met plezier, zonder vertraging en met succes te doorlopen."