Zelf bier maken is een van de onderdelen van de nieuwe opleiding.
Zelf bier maken is een van de onderdelen van de nieuwe opleiding. Foto: Texel Academy

Texel Academy start in najaar met nieuwe horeca-opleidingen

De Texel Academy start in september met twee nieuwe MBO-opleidingen in de horeca op Texel.

Het gaat om twintig opleidingsplaatsen voor koks en twintig opleidingsplaatsen voor gastheerschap in de horeca. Het betreft een tweejarige opleiding (niveau 2) die in één jaar in praktijk en theorie op het eiland wordt gegeven.

De nieuwe opleidingen zijn een vervolg op de koksopleiding die vorig jaar op Texel van start ging. Doel van de opleidingen is wat te doen aan het tekort aan medewerkers in de horeca op het eiland. De deelnemers aan de opleiding werken vier dagen per week in een leerbedrijf op Texel en volgen één dag in de week via het ROC les op de OSG in Den Burg.

Voor de koksopleiding werd de werving vorig jaar via het UWV gedaan. Voor de komende opleidingen is de Texel Academy afgelopen week zelf met de werving begonnen. Er stonden artikelen in meerdere landelijke kranten en op de social media was te lezen dat er nieuwe opleidingen op Texel beginnen.

Belangstellenden kunnen zich tot 1 mei via www.texelacademy.nl aanmelden. In het weekend van 11 en 12 mei vindt een selectieweekend op het eiland plaats (Expeditie Texel) waarbij de belangstellenden alvast kennis maken met de opleiding en het leven en werken op het eiland. Vanuit de Texel Academy worden gesprekken met de belangstellenden gevoerd en zij krijgen een aantal opdrachten om in de praktijk hun motivatie en passie voor de horeca te laten zien. Aan de hand daarvan worden veertig mensen geselecteerd voor de opleiding en de bijbehorende huisvesting op de kokscampus achter het gemeentehuis in Den Burg. Zo lang mensen de opleiding volgen, mogen ze daar wonen.

De Texel Academy mikt voor de veertig plaatsen op jongeren vanaf 18 jaar. Iemand van bijvoorbeeld dertig jaar kan eveneens in aanmerking komen. Volgens de Texel Academy is de proef die momenteel wordt gehouden succesvol. Van de twaalf mensen die vorig jaar aan de koksopleiding begonnen, blijven er zes na de opleiding op Texel werken. Drie van hen gaan tevens door met een vervolgopleiding op niveau 3. Dat is één dag in de week theorieles op het ROC in Schagen en de rest van de tijd werken ze bij een leerbedrijf op het eiland.

De start van de opleidingen bij de Texel Academy kwam voort uit samenwerking tussen Horeca Texel, ROC, TOP, UWV, Woontij, de gemeente en Match 2020. De laatste is een organisatie van De Kop Werkt (samenwerking Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen).