SBB lanceert eigen goedkoper vignet

Texelaars en bezoekers kunnen vanaf komend voorjaar kiezen tussen het Texelvignet en de Texel Mobiliteitspas. Met beide vignetten mag overal op het eiland geparkeerd worden. De voorverkoop van de Texel Mobiliteitspas start maandag en is een initiatief van Staatsbosbeheer (SBB).

"Een belangrijk verschil tussen de beide parkeerkaarten is de besteding van de middelen. Waar het Texelvignet inzet op algemene middelen, komen de opbrengsten van de Mobiliteitspas ten goede aan mobiliteit: om te beginnen de fietspaden", stelt SBB in een persbericht.

Teamleider Paul Rutten: "De gemeente int al jaren geld op onze strandslagen, dus het leek ons een goed plan om hetzelfde te doen." Rutten voegt daaraan toe: "Het mooie is dat wij het geld wel echt gaan investeren in mobiliteit. We twijfelen nog of het ook in fietspaden van Staatsbosbeheer geïnvesteerd gaat worden, maar sluiten dat niet uit."

Ten tijde van de invoering van het Texelvignet zijn afspraken gemaakt over het benutten van de opbrengsten voor mobiliteit. Ook in het specifieke geval van Staatsbosbeheer is besproken dat er door de gemeente parkeergeld geïnd zou worden op de eigendommen van Staatsbosbeheer. En dat er in ruil daarvoor geld beschikbaar zou komen voor onderhoud van recreatieve voorzieningen. Rutten: "Het is onbegrijpelijk, maar die afspraak is nooit geformaliseerd. De parkeerautomaten staan er wel, er worden tonnen euro's opgehaald en het enige dat we er voor terugzien is klein onderhoudswerk ter waarde van enkele duizenden euro's voor de parkeerterreinen."

Voor veel mensen is de financieringsstructuur van Staatsbosbeheer onduidelijk. Het werk op het eiland wordt in feite betaald uit twee bronnen: subsidies voor natuur en landschap (SNL) en inkomsten voor ingebruikgeving. Staatsbosbeheer ontvangt een bijdrage van ruim €33/ha voor recreatief medegebruik. Dat is Texelbreed zo'n €125.000,-. "Met dat geld moeten we van alles bekostigen: fiets- en wandelpaden, bebording, een deel van het toezicht, afspraken over evenementen en andere publieksactiviteiten. De combinatie van veel paden en veel gebruikers zorgt er voor dat het zonder de parkeeropbrengsten lastig is de kwaliteit op orde te houden. En uiteindelijk verliest Texel als geheel daarmee", stelt Rutten.

Met de lagere prijs van €25,- is de Texel Mobiliteitspas een geduchte concurrent van het Texel e-vignet. In tegenstelling tot het Texelvignet is de Texel mobiliteitspas een jaar geldig vanaf moment van aankoop in plaats van tot het eind van het kalenderjaar. Men kan online aangeven een herinneringsmail te willen ontvangen één maand voor verloop. De kaart zal binnenkort online beschikbaar komen. Vanaf maandag begint de voorverkoop via: texel@staatsbosbeheer.nl. Bij aankoop voor 1 juni kost de pas slechts €20,-.

Zie ook pagina 2.