Daan Koopman bij het zelfgemaakte huisje in de tuin.
Daan Koopman bij het zelfgemaakte huisje in de tuin. Foto: Aangeleverd

"Als gemeentebode ben je altijd aanwezig"

Immer keurig gekleed in pak was hij als gemeentebode bijna veertig jaar lang een van de gezichten van het gemeentehuis. Gisteren ging Daan Koopman (66) uit Den Burg met pensioen.

Hij is van oorsprong timmerman, werkte een aantal jaar in de bouw en kwam in januari 1980 als bode op het gemeentehuis nadat het bouwbedrijf waar hij werkte over de kop was gegaan. Het was een tijd waarin nog met typemachines werd gewerkt, mensen briefjes aan elkaar schreven en gemeentelijke stukken met de hand gestencild werden. "Computers, kopieermachines, printers en email had je nog niet. Die ontwikkelingen heb ik hier allemaal zien voltrekken. Dat was zeer interessant om mee te maken."

Als bode was Daan een vast gezicht bij officiële plechtigheden op het gemeentehuis zoals trouwerijen, ontvangsten en raads- en commissievergaderingen. Intern zorgde hij samen met de collega-bodes voor de facilitaire zaken. Een belangrijke daarvan was het drukken van de stukken voor de raads- en commissievergaderingen, vroeger een tijdrovende klus. "Dan had je raadstukken van honderd A4-tjes die je in een oplage van 160 stuks moest drukken. Dan drukte je eerst honderd keer bladzijde 1, daarna honderd keer bladzijde 3 en als je klaar was met de oneven nummers ging je op de achterkanten met de even nummers verder. Dat moest dan ook nog geraapt worden. In mijn toptijd als drukker stond er een machine van zes meter waar de boekjes gelijmd en afgesneden uitkwamen. Nu heeft iedereen een iPad en is er bijna geen drukwerk meer."

Daan stond bekend om het maken van foto's tijdens officiële gelegenheden. Het is een van zijn passies en hij kon het mooi combineren met zijn werk. Hoogtepunten waren het maken van foto's tijdens officiële bezoeken van Beatrix, Willem-Alexander en Maxima aan Texel. "Ik mocht op plekken komen waar de beveiliging andere fotografen niet meer toeliet. Het was bijzonder om vervolgens met leden van het Koninklijk Huis in één ruimte te mogen zijn."

Het werk betekende volgens Daan soms lange dagen, maar dat kon op rustige momenten worden gecompenseerd. "Mensen die 's middags naar huis gingen, zagen niet altijd dat je 's avonds vaak ook nog bezig was. Een bode is er altijd. Soms ging je pas na twaalf uur naar huis en dan ging 's morgens om zes uur de wekker alweer. Die ga ik dus niet missen, maar mijn collega's wel. Ik heb altijd fijne collega's gehad op het gemeentehuis."

Hij maakte in totaal acht burgemeesters mee: Jo Engelvaart, Ton Schipper, Willem Ridder van Rappard, Jaap Gutker, Joke Geldorp, Francine Giskes, Rinske Kruisinga en Michiel Uitdehaag. "Met hen heb ik altijd een goede band gehad. Het kwam wel eens voor dat een burgemeester van de ene in de andere vergadering rolde en dat je dan 's avonds op zoek ging naar koekjes of met een broodje kwam zodat ze iets te eten hadden." Hij verwacht zich allerminst te gaan vervelen. Als timmerman heeft hij zich inmiddels toegelegd op het maken van huisjes in Efteling-stijl, waarvan de eerste al in de tuin bij het huis staat. 'Ik vind het prachtig met mijn handen te werken. Ik heb aan de Vloedlijn een casco huis afgebouwd, aan de Molendwarsstraat een huis zelf gebouwd en aan de Hollewal ons bedrijfspand verbouwd tot woning." De motorfiets staat klaar voor tochten, hij is begonnen met hardlopen en hij heeft zich verder toegelegd op het maken van foto's. "Het is prachtig als je de natuur in bent geweest en je komt met een paar mooie foto's terug."