Henk van de Belt hield van het sfeertje op het eiland.
Henk van de Belt hield van het sfeertje op het eiland. Foto: Familie Van de Belt

Levensgenieter vrij en zichzelf

Vrijheid en jezelf kunnen zijn. Belangrijke waarden voor Henk van de Belt. Hij stond positief in het leven, was maatschappelijk betrokken en ondernemend.

Afkomstig uit Meppel, belandde hij eind jaren zestig voor vakantie op Texel. "Geluiden over poptempel Sarasani hadden ook ons bereikt. Texel stond onder jongeren in die tijd bekend als het paradijs van Nederland. Het was hier vrijheid, blijheid, een heel andere sfeer dan in de wat benauwde provincieplaats Meppel." Hij hield van het sfeertje op het eiland en in 1971 maakte hij de definitieve overstap naar Texel. Hij ging in De Koog aan de slag bij het Koopcentrum, hij werkte in een strandpaviljoen en bij aannemer Westerlaken deed hij grondwerk. Niet geheel toevallig, want hij had verkering gekregen met Marijke Westerlaken. Later ging hij aan de slag bij modezaak Moerbeek.

Henk en Marijke wilden een eigen zaak. Die wens ging in 1983 in vervulling, toen ze in een pandje in de Waalderstraat onder de naam Jojo begonnen met de verkoop van kinderkleding. Zo'n speciaalzaak was er nog niet. Het werd een succes. De kleding was niet aan te slepen. Altijd op eigen kracht, met hard werken, maar ook de tijd zat mee. Zelf zei hij daarover. "Het waren opgaande jaren." Na drie jaar groeide de winkel uit z'n jasje en verhuisde het bedrijf naar de Stenenplaats. Zelfs een jaar of tien twee bedrijven tegelijk (Bévé). Van alleen kinderkleding, werd het mode voor jong en oud. Niet al te formeel. "Je hoeft hier helemaal geen net pak aan." Dochter Lotte kwam in het bedrijf, waarna Henk en Marijke gas terug konden nemen, maar wel hand- en spandiensten bleven verrichten. Een levensgenieter en ook maatschappelijk actief. Lange tijd een drijvende kracht van de folkloremarkt, met het ringsteken. Ook politiek actief, zij het op de achtergrond. Vaste bezoeker van de raad, zat hij op de tribune achter zijn zoon Remko. Niet helemaal van dezelfde kleur, Henk zat in de steunfractie van D66. Hij zocht de redelijkheid en kon slecht tegen onrecht. Met hart en ziel betrokken bij voetbalclub Texel'94. Tot 2001, onder meer tijdens de fusie, in het bestuur. Voor klusjes kon de club nog een beroep op hem doen. Trouw supporter, tot het eind. Zondag werd hij tijdens de wedstrijd onwel en overleed, 72 jaar oud.