Arnold Langeveld en Arie Lap na de installatie tot waterschapsbestuurder.
Arnold Langeveld en Arie Lap na de installatie tot waterschapsbestuurder. Foto: Albert Huisman

Lap en Langeveld geïnstalleerd in bestuur van hoogheemraadschap

Arie Lap uit Den Hoorn en Arnold Langeveld uit Eierland zijn gisteravond allebei geïnstalleerd in het nieuwe bestuur van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Langeveld komt voor het eerst in het algemeen bestuur van Hollands Noorderkwartier (het college van hoofdingelanden) , Lap was al waterschapsbestuurder voordat Hollands Noorderkwartier werd opgericht.

De twee Texelaars hebben het vorige week bij de waterschapsverkiezingen goed gedaan: Lap had in totaal 4848 voorkeurstemmen en Langeveld had 3994 voorkeurstemmen.. Dat blijkt uit de definitieve uitslag die Hollands Noorderkwartier maandagochtend bekend heeft gemaakt.

Lap behaalde 2587 voorkeurstemmen op Texel en 2261 voorkeurstemmen aan de overkant. Langeveld had 1717 voorkeurstemmen op Texel en 2277 voorkeurstemmen aan de overkant. Lap zit voor Groen, Water & Land in het waterschapsbestuur, en Langeveld voor de VVD.

De opkomst bij de waterschapsverkiezingen was 52,3 procent. In totaal brachten 486.024 mensen hun stem uit voor het nieuwe bestuur. Bij elkaar ging het om 23 van de 30 zetels en daarmee komt Texel er met twee Texelaars goed vanaf. Het hoogheemraadschap beslaat geheel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Het bestuursorgaan heeft specifiek de taak voor de dijken, het watersysteem en de rioolzuiveringen te zorgen.

Eric Hercules uit Den Burg (PvdA) kreeg bij de waterschapsverkiezingen in totaal 601 voorkeurstemmen waarvan 212 op Texel. Jan Jakob Brouwer uit Den Burg (ChristenUnie) kreeg er 524 waarvan 155 op het eiland. Martijn Eelman uit Den Burg CDA had 152 voorkeurstemmen (waarvan 97 op Texel) en Maarten Franken uit Den Hoorn (Natuurlijk BBW) kreeg er 19 waarvan zes op het eiland. Zij zijn allen niet in het bestuur van Hollands Noorderkwartier terecht gekomen.