Europese toppolitici komen naar Texel

Eurocommissaris Margrethe Vestager van de Europese Unie en Brexit-onderhandelaar Michel Barnier zijn in april op Texel voor het Europese verkiezingsfestival Democacry Alive.

Hun namen prijken tussen de deelnemers aan het festival die sinds een aantal dagen op de website van Democracy Alive staan. Dat wordt gehouden van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 april in het centrum van Den Burg. Het belooft hét verkiezingsfestival van Europa te worden in aanloop naar de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei.

Volgens het programma van de organiserende European Movement International is er donderdagavond 11 april op de Groeneplaats een discussie met Eurocommissaris Verstager (Mededinging). Voor zaterdagochtend 13 april staat een bijeenkomst (Breakfast Briefing) over de Brexit gepland. Dat belooft spannend te worden, omdat Groot-Brittannië van de EU tot 12 april de tijd heeft gekregen een nieuw Brexit-plan te presenteren. Barnier is de grote man van de EU in de onderhandelingen met Groot-Brittannië.

Voor het verkiezingsfestival komt op de Groeneplaats een grote tent van de European Movement te staan en er komen langs de Groeneplaats en in het park diverse paviljoens te staan waar tijdens het festival van alles gebeurt. Bedoeling is dat kiezers en Europese politici daar met elkaar in contact komen. De organisatie liet eerder weten dat de nodige Europese politici worden uitgenodigd voor het festival, maar het blijft vermoedelijk tot in april onduidelijk wie er wel of niet komt en dat kan op het moment zelf ook nog veranderen. Er komen verder vertegenwoordigers van vakbonden en werkgeversorganisaties in Europa naar Texel, evenals andere belangenorganisaties.

Texel krijgt volgens de gemeente binnen het geheel een eigen tent waar bezoekers door middel van een bijzondere virtual reality het eiland kunnen beleven. Tegenover de tent komt een 'zeepkist' als speakerscorner waar iedereen zijn of haar mening kan geven. Vrijdag 12 en zaterdag 13 april houdt de gemeente van 20:00 tot 21:00 uur een talkshow, waar Tessa van Daalen en burgemeester Michiel Uitdehaag met gasten napraten over de dag. Kunstenaarsvereniging Zout is gevraagd om tijdens het festival kunstwerken te maken.

Het Europees verkiezingsfestival kwam op Texel, nadat de VVV vorig jaar met de European Movement in contact was gekomen. De Brusselse organisatie was op zoek naar een eiland in Europa om kiezers en politici met elkaar in contact te brengen. VVV en gemeente zetten er vervolgens de schouders onder om Texel gastheer te laten zijn. Er worden circa drieduizend bezoekers verwacht. Een overzicht van het programma staat op www.democracyalive.eu.