Verbod op pulsvisserij blijft grote dreun voor Texelse visserijsector

Het Europees verbod op pulsvisserij blijft "een dreun" voor de visserijsector.

Dat laat Maarten Drijver, voorman van de visserij, desgevraagd weten naar aanleiding van een brief die minister Schouten vrijdag aan de pulsvissers stuurde. Volgens die brief mogen de visserijbedrijven die in 2014 een tijdelijke ontheffing kregen tot 1 juni doorgaan met de pulsvisserij.

Volgens Drijver maakt die brief voor de Texelse pulsvissers geen verschil, omdat zij onder andere regimes vallen. Zes Texelse visserijbedrijven, pioniers op het gebied van de pulsvisserij, kregen al in 2010 toestemming en mogen vermoedelijk tot halverwege 2021 met pulstuig blijven werken. Twee andere Texelse kotters, die in 2011/2012 een vergunning kregen, krijgen vermoedelijk in de loop van het jaar te horen hoe lang ze mogen blijven vissen. Drijver sluit niet uit dat het voor hen dit jaar al is afgelopen, maar dat is pas duidelijk na een definitieve brief van de minister.

De onzekerheid over de toekomst knaagt volgens Drijver aan de vissermannen. Tijdens een recente bijeenkomst van pulsvissers werd duidelijk dat er nog steeds veel boosheid en frustratie over het verbod is. "En dat terwijl we tegelijkertijd aan een Klimaatakkoord werken."

Het ministerie van Landbouw stelde enige tijd geleden een subsidie van €15 miljoen beschikbaar om de gedupeerde sector tegemoet te komen, maar daar moeten vissers zich volgens Drijver niet op blindstaren. "Het is lastig om bij dat bedrag te komen en er zit ook een hoge onderzoekscomponent in. Het klinkt prachtig, maar het is eigenlijk een sigaar uit eigen doos. Die vijftien miljoen is al drie keer eerder aangeboden aan de sector."