Inprikker

Ik ben geen bewoner van de Kogerstraat, maar het gaat me aan het hart te bedenken dat deze straat, straks compleet gaat veranderen van karakter.

De Kogerstraat is een typische woonstraat die volgens mij bijdraagt aan het authentieke dorpse karakter van Den Burg. Iets waar bewoners en bezoekers van genieten. Maar wat steeds meer aan het verdwijnen is. Iets wat door de toename van verkeersdrukte en de (hoognodige)nieuwbouw meer en meer onder druk komt te staan, overal waar je komt, ook in de rest van Nederland en in het buitenland zie je hetzelfde fenomeen.

De Kogerstraat kan niet worden her-ingericht want de huizen staan te dicht langs de weg. Die kun je niet verplaatsen. Als je de stoepen en tuinen, die juist zo karakteristiek zijn voor deze straat, zou weghalen wordt de rijbaan breed genoeg maar kun je daar niet meer wonen want lopend kan je dan niet meer van en naar je huis. Om van de drukte en onveiligheid door het langs razende verkeer vlak voor je deur maar te zwijgen, dat lijkt me duidelijk.

Maar is het niet zo dat Den Burg al zeker drie "inprikkers" heeft? Te weten: Via de Georgiëweg en de Waalderstraat. Je kunt via de Akenbuurt, Georgiëweg en Waalderstraat zonder gedoe bij het centrum en de daar beschikbare parkeerplaatsen komen. Je kunt zelfs nog een stukje Maricoweg of Spinbaan nemen om nog wat meters te winnen.

Aan de Westkant heb je "de inprikkers" Gasthuisstraat west en Keesomlaan west. Eigenlijk zijn die toegangswegen ook niet geschikt voor grote stromen verkeer maar daar kun je vanaf de Pontweg zo in rijden. En de huizen die er staan, staan in iedere geval niet zo dicht op de weg als in de Kogerstraat. Je kunt daar met verstandige herinrichting de bewoners en kwetsbare weggebruikers makkelijker en beter tegen de verkeersstromen beschermen.

Aan de Zuidwestkant van Den Burg heb je de "inprikker" Emmalaan. Die is handig voor iedereen die vanaf de boot meteen Den Burg wil kunnen inrijden maar ook als je vanuit De Koog komt is die ingang heel praktisch. Daar is ook en komt binnenkort nog meer parkeergelegenheid.

Het meeste vrachtverkeer wat moet leveren in het centrum neemt denk ik de zuidwestelijke "inprikker" Emmalaan, of ze rijden via de Pontweg-Akenbuurt en Georgiëweg-Waalderstraat Den Burg in.

Een inprikker maken van de Kogerstraat gaat helemaal geen tijdwinst opleveren, want als je bij de rotonde Kogerstraat/Bernardlaan/Beatrixlaan bent, na 100 meter, moet je links of rechtsaf en daarna weer allerlei bochten nemen. De andere routes zijn veel efficiënter, vooral die via Akenbuurt en Georgiëweg en de Emmalaan.

Als het is bedoeld om de vele toeristen die Den Burg bezoeken tegemoet te komen dan denk ik: onze gasten gaan binnenkort, als de parkeerplaats op de ijsbaan is gerealiseerd ook veel meer de inprikker Emmalaan gebruiken en als ze naar de Jumbo of de AH willen om daar hun auto te parkeren kunnen ze via de Akenbuurt/Georgiëweg/Waalderstraat veel makkelijker bij de daar liggende parkeergelegenheid komen dan via de Kogerstraat. En als je het parkeervoorstel van Tien voor Texel ook uitvoert, dan kan de Kogerstraat blijven wat zij is. Een fijne, groene woonstraat waar je veilig doorheen kan fietsen en wandelen.

Beste beleidsmakers en bestuurders van deze gemeente, wees wijs! Luister naar de bewoners van uw gemeente en in dit geval naar de bewoners van de Kogerstraat. Een inprikker maken van de Kogerstraat gaat alleen maar problemen en ongelukken opleveren, veel geld kosten en nauwelijks tot helemaal geen tijdwinst opleveren.

En volgens mij vind (bijna) niemand het erg om voortaan vanaf de ingang van de Kogerstraat 30 km p/u te rijden want er fietsen namelijk ook heel veel schoolgaande kinderen uit De Cocksdorp en misschien wel De Koog. Bovendien gunnen we elkaar, als Texelaars toch gewoon al het woongenot wat mogelijk is? Of, is er misschien een grotere, belangrijkere belanghebbende partij waar u rekening mee moet houden?

Maak die dan bekend zodat helder wordt waarom u dit logistiek onhandige, sociaal maatschappelijk onverantwoorde en economisch onverstandige plan wilt doorzetten.

Marieke Mast, Den Burg.