Er is een tekort aan goed opgeleide technische vakkrachten en specialisten.
Er is een tekort aan goed opgeleide technische vakkrachten en specialisten. Foto: Gerard Timmerman

Belangrijke stap naar Sterk Techniek Onderwijs in Noordkop regio

Een belangrijke stap op weg naar een succesvolle subsidieaanvraag Sterk Techniek Onderwijs (STO) in de Kop van NH. Waarnemend rector-bestuurder Corrie Eriks van OSG De Hogeberg zat bij het overleg.

Onderwijs, bedrijfsleven en vier gemeenten werken gezamenlijk aan een moderne en inspirerende leeromgeving voor leerlingen en aan adequate opleidingen voor docenten. "Op deze manier kan het techniek onderwijs op Texel beter worden uitgevoerd en gefaciliteerd en zullen meer leerlingen kiezen voor een toekomst in de techniek.

De regio kampt met een demografische krimp gekoppeld aan een stevige economische groei. Dat leidt ook tot arbeidsmarktknelpunten. Een van de grootste is het groeiende tekort aan goed opgeleide technische vakkrachten en specialisten. Eriks: "Hier ligt ook voor het vmbo in de regio een grote uitdaging. Dalende leerlingstromen, verouderde infrastructuur en kwetsbare, vergrijzende docententeams. Hoogste tijd voor een bundeling van krachten en een gezamenlijke inzet om het tij te keren. Het Sterk Techniek Onderwijs Techniek Pact Kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon) is een publiek-privaat samenwerkingsverband. Dit stelt zich ten doel het techniekonderwijs op het vmbo kwalitatief te versterken (opleidingen en infrastructuur), de techniekteams kwalitatief te verrijken en kwantitatief te versterken en de werving en instroom vanuit po en vmbo onderbouw te versterken en te vergroten. Met deze aanpak moet ook de instroom vanuit het basis- naar het techniekonderwijs in het vmbo worden vergroot, evenals de doorstroom vanuit het vmbo naar de techniekopleidingen van het mbo. De samenwerkende onderwijsinstellingen, (leer)bedrijven, brancheorganisaties en gemeenten vormen een pact dat erop gericht is om de mismatch tussen vraag vanuit de techniekbedrijven en aanbod vanuit het onderwijs aan te pakken. Met het STO-project tot en met 2023 wordt hiervoor de basis gelegd. Niet alleen een kwantitatief vraagstuk, ook een kwalitatieve uitdaging. Om aan de vraag vanuit de arbeidsmarkt te voldoen moet het techniekonderwijs op het vmbo minimaal verdubbelen. Dat is wel het einddoel maar dat zal niet worden bereikt in de STO-jaren 2020-2023. Maar fundament voor het beoogde evenwicht op de technische arbeidsmarkt in de regio is dan wel gelegd."

De eerste tekenen van realisatie van het beoogde techniekonderwijs worden in de loop van het schooljaar 2019-2020 naar verwachting zichtbaar. "Vanaf 2020 gaat het echt vorm krijgen."