De Texelse Lamsvleesdag benadrukt het grote belang van schapen en lammetjes voor Texel.
De Texelse Lamsvleesdag benadrukt het grote belang van schapen en lammetjes voor Texel. Foto: JUSTINSINNER.NL

Schaap centraal op Texels Lamsvleesdag

Een Texels landschap zonder schapen? Onvoorstelbaar. Maar ook niet ondenkbaar. De tweede Texelse Lamsvleesdag op maandag 8 april voor medewerkers in de horeca benadrukt het grote belang van schapen en de kwaliteit van Texels lamsvlees.

Jef Schuur van Hotel Restaurant Bij Jef organiseert de Lamsvleesdag samen met schapenhouder Jan-Willem Bakker van De Waddel, slager Hans Zijm van Slagerij Spar Goënga en Cor Boschma van Boschma Slachtbedrijf Texel. Schuur: "We richten ons met deze dag in eerste instantie op de Texelse horeca, maar daarnaast ook op iedereen die het Texelse landschap een warm hart toedraagt. Schapenboeren op Texel hebben het niet gemakkelijk. En de sector vergrijst bovendien. Bieden we de boeren niet structureel meer economisch perspectief, dan bestaat de kans dat het schaap op termijn uit ons landschap verdwijnt. En andersom: door meer Texels lamsvlees te consumeren, geven we de sector een nieuwe impuls en zullen hopelijk ook weer meer jonge boeren voor de schapenhouderij gaan kiezen."
Geen schapen meer op Texel zou een enorm verlies betekenen voor het landschap. Jan-Willem Bakker: "Het Texelse schaap heeft door de eeuwen heen een enorm stempel op het eiland gedrukt. Denk aan de tuunwallen en aan de schapenboeten. En aan glooiende weides vol bloemen en kruiden, waar schapen en lammetjes van oudsher het beeld bepalen. Willen we het risico lopen dat dat prachtige landschap plaatsmaakt voor kilometers akkerland met graan en aardappels? Ik denk echt dat we dan een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Texel kwijtraken." Schuur: "Veel toeristen komen voor de schapen en de lammetjes naar ons eiland. Hoe mooi is het dan als je hier overal Texels lamsvlees kunt eten en zo bijdraagt aan het in stand houden van het landschap waar je zo van houdt?'
Naast het behoud van landschap – en dus toerisme en dus economie – gaat het ook om het behoud de bioculturele diversiteit. Schuur: 'Waar moeten weidevogels broeden als schapenland verdwijnt? Waar halen bijen hun honing als er in het land geen wilde kruiden en bloemen meer bloeien? Heus, ik ben geen bioloog en ook geen vogelaar, maar ik snap wel hoe kwetsbaar ons eiland is.' En – je zou het bijna vergeten – daarnaast is het Texelse lamsvlees natuurlijk óók een prachtig product. Schuur: 'Juist in deze tijd waarin mensen bewuster gaan eten. Texels lamsvlees is puur lokaal, op Texel geboren, geweid én geslacht. Van dichterbij kun je het niet halen. En lekkerder ook niet trouwens.'
De Texelse Lamsvleesdag start op 8 april om 10:00 uur op schapenbedrijf De Waddel op de Hogeberg, waar Jan Willem Bakker vertelt over zijn bedrijf en over het Texelse schaap. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan Boschma Slachtbedrijf Texel. Het volgende station op de route is Slagerij Spar Goënga in Den Hoorn. Daar tonen de slagers tonen hoe zij het lamsvlees verwerken. De dag wordt afgesloten met een proeverij van lam bij Jef en Nadine in de keuken. Waarmee ook deze cirkel helemaal rond is. Het duurt tot 15:00 uur, eigen vervoer.
Aanmelden via winkel@goenga.com. Allereerst voor mensen uit de Texelse horeca: koks, maar zeker ook bedienend personeel dat het verhaal aan tafel moet kunnen vertellen. Blijft er plek over, dan kunnen ook ander geïnteresseerden aansluiten.

-