Afbeelding
Foto: Jan de Wit

Wine Experience

Als slijter-wijnhandelaar moet je, evenals bij vrijwel ieder ander beroep, je blijven bijscholen en oriënteren. Enkele weken geleden bezochten we een grote wijnproeverij, georganiseerd door onze belangrijkste leverancier, de firma De Monnik Dranken uit Oldenzaal.

Dit familiebedrijf, opgericht in 1918, heeft vanwege het 100-jarig jubileum afgelopen december het predicaat "Koninklijk" ontvangen. Dit was, volgens de directie, de aanleiding om de proeverij ditmaal op een bijzondere, zeg maar koninklijke locatie te houden: Paleis Soestdijk in Baarn.

Dat de locatie tot de verbeelding spreekt bleek wel uit het aantal aanmeldingen van collega slijters voor deelname aan deze proeverij. Het was dan ook druk in het paleis, waarbij hier en daar wachtrijen ontstonden bij de diverse proeftafels. Ruim 25 producenten gaven acte de presence, verdeeld over tien vertrekken. Het spreekt vanzelf dat wij, al hebben we bijna de hele dag hier doorgebracht, niet alle wijnen hebben geproefd.

De aanwezige producenten kwamen zowel uit de traditionele wijnlanden als, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland, als uit de nieuwe wijnlanden zoals Chili, Argentinië, Australië en Zuid-Afrika. Ook de te proeven wijnen, zowel rood, wit als rosé, vertegenwoordigden wat betreft kwaliteit en uitstraling de totale markt. Van eenvoudige schenkwijnen voor alledag tot kwaliteitswijnen voor speciale gelegenheden.

Om uit dit grote aanbod een keuze te maken zult u begrijpen dat wij, mijn vrouw en ik, ook zeer selectief te werk moeten gaan. Na verloop van enkele tientallen wijnen loopt, bij mij althans, het vermogen de wijnen goed te beoordelen behoorlijk terug. Zelfs wanneer, zoals dat gebruikelijk is op dit soort gelegenheden, er niets doorgeslikt wordt. In alle ruimtes waar de proeverij plaatsvindt staan in ruime mate spuugbakken waarin, na het proeven en beoordelen ervan, de wijn in uitgespuugd kan worden. Om de smaak te neutraliseren staan er ook overal stukjes stokbrood en water.

Wijnproeven doe je, volgens de regels, op dit soort gelegenheden van wit naar rood en van licht naar zwaar om af te sluiten met de zoete wijnen. Bij een proeverij zo druk en omvangrijk als deze is dit niet altijd realiseerbaar, omdat de wijnen per producent aangeboden worden en het te ver voert de proeverij twee of driemaal rond te gaan. Hiervoor is gewoon niet voldoende tijd. Al met al een goed bestede dag en zal ons wijnassortiment weer enkele wijzigingen en uitbreidingen ondergaan naar aanleiding van deze proeverij.

Gelukkig hebben we ook tijd kunnen vrijmaken voor een rondleiding door het paleis. De deskundige gids maakte het erg interessant en kon ons een boel leuke en eigenaardige feiten en feitjes vertellen over het paleis en zijn voormalige bewoners. Zo zou prins Bernard een enorme koukleum zijn geweest en Juliana vond het niet nodig gordijnen op haar werkkamer te hebben. De mensen mochten best zien dat ze aan het werk was, was haar redenatie.

Afbeelding