Veel belangstelling voor de officiële opening van het nieuwe boothuis van de KNRM in De Cocksdorp.
Veel belangstelling voor de officiële opening van het nieuwe boothuis van de KNRM in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

"Dirk was enorm trots op dit boothuis"

Een artist impression van het nieuwe boothuis van de KNRM in De Cocksdorp stond het afgelopen half jaar op een opvallende plek in de zitkamer van de familie Dragt in Rotterdam.

De afbeelding stond zo opgesteld dat de eind januari overleden Dirk Dragt hem vanuit zijn stoel kon zien en dat de visite de foto goed kon zien. De zieke Dirk Dragt kon op die manier zijn gasten met trots vertellen over het nieuwe boothuis dat zijn naam zou krijgen. Zelf maakte hij het niet net meer mee, maar de nieuwbouw aan de Volharding werd afgelopen zaterdag officieel geopend door Els Dragt, de vrouw van Dirk, die in bijzijn van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Oud-notaris Dirk Dragt uit Rotterdam was van 1974 tot 2015 bestuurslid van het Dorus Rijkers Fonds en stond in die rol aan de basis van miljoeneninvesteringen voor de KNRM en andere maritieme zaken in Nederland. Tijdens de toespraken werd regelmatig met respect op zijn continue inspanningen voor het reddingwezen gewezen.

Het nieuwe boothuis staat op dezelfde plek als het oude boothuis van de KNRM, maar is ruimer van opzet. Op de begane grond, waar de Beursplein 5 staat, is meer ruimte gekomen en het nieuwe bemanningsverblijf is groter geworden. Er hoeft niet meer gebukt te worden om het bemanningsverblijf binnen te lopen en er zijn aan drie kanten ramen gekomen, zodat bemanning die tijdens reddingsoperatie op de post blijft goed zicht naar buiten heeft.

Schipper Thijs Westerlaken van de KNRM in De Cocksdorp toonde zich zaterdag trots op het eindresultaat. Er werd vanuit het Texels bedrijfsleven van alle kanten meegewerkt, waardoor de bemanning het station naar eigen inzicht zo goed mogelijk kon inrichten. "We hebben nu zelfs glasvezel in de duinen liggen, zodat we tijdens reddingsacties over goed internetverkeer kunnen beschikken en we hebben materialen van de Schulpengat gekregen voor de aankleding van het bemanningsverblijf. Het voelde goed hoe we van alle kanten hulp kregen."

Rutger van Slobbe, voorzitter van de raad van toezicht van de KNRM, stond erbij stil dat een paar jaar geleden uitgebreid bekeken is of de KNRM in De Cocksdorp een boothuis moest behouden. Dat staat op een plek waar water, wind, zand en zout vrij spel hebben, waardoor het volgens hem eigenlijk een onmogelijke plek voor een boothuis is. Niettemin werd toen het besluit genomen dat er nabij de verraderlijke Eierlandsche Gronden een reddingstation moet zijn.

Burgemeester Michiel Uitdehaag, voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, was blij dat bij de nieuwbouw het advies werd opgevolgd om binnen het bestemmingsplan te blijven. Eind van het liedje was dat het nieuwe boothuis in relatief korte tijd kon worden gerealiseerd. Hoofdaannemer was Frans Zegel uit Oudeschild en er werkten diverse Texelse onderaannemers mee. Beneden bij de ingang is een bord opgehangen waarop staat vermeld wie allemaal meehielpen bij de realisatie. "Texel is daardoor weer een stukje veiliger geworden."

Voor Els Dragt en haar zonen Dirk, Roeland en Jochem waren er diverse giften waaronder luchtfoto's van het boothuis en een fotoboek van Herman IJsseling met schepen van de KNRM. Burgemeester Uitdehaag prees de redders van de KNRM voor alle inspanningen voor het nieuwe boothuis. Zij waren soms tot drie á vier avonden in de week aan het werk om de nieuwbouw in te richten.