Anders bekeken

Point of View

Ik zit op de fiets, gewapend met grote snoeischaar tracht ik het land net buiten Oosterend door te trappen. Ik ben op zoek naar stevig riet en zie ik achter de sloot een grote partij staan. Het riet moet om glazen flessen heen gemaakt, het is een project voor Pasen. Dat staat dit jaar in het teken van "een nieuw begin". En de glazen flessen worden gerangschikt in een formatie. We beginnen bij de a, het begin de alpha, later een kruis en met Pasen een hart. Het zijn 8 flessen, 8 is het getal van een nieuw begin, na de volle week van 7 is daar de 8ste dag.

Wim Ploeg die met zijn gezin in de boerderij aan het begin van het dorp woont, komt naar buiten: "Wat doe je?", roept hij. "Dat is mijn point of view!" Ik begin te lachen en tracht hem de reden van mijn stroperij uit te leggen. Hij heeft een heel mooi uitzicht over de landerijen, dus ik moet me goed verantwoorden. Uitzicht en natuur is van ons allemaal. We mogen daar ook allemaal een mening over hebben.

Gisteren bleek die mening heel duidelijk uit de verkiezingen. Met een aardige opkomst van 66 % bleek dat Forum voor Democratie met stip op 1 werd gekozen met 1360 stemmen op ons eiland. In de Eerste Kamer zullen er dertien stoelen voor het Forum moeten worden gereserveerd. Dat is nog nooit gebeurd in de Nederlandse geschiedenis.

Het was beetje te verwachten. Vaak zie je dat de zittende coalitie het om de oren krijgt. We zijn één van de rijkste landen ter wereld, maar toch is er onvrede. Jammer, maar waar. Zijn speerpunten het immigratiebeleid en de "klimaat-onzin" hebben gescoord. Het is niet mijn point of view, maar ik ben wel heel benieuwd hoe de partij zich gaat ontwikkelen. Ze hebben in ieder geval veel meer in huis dan de in mijn ogen altijd verschrikkelijke eenmans brulaap van de PVV: Wilders.

We zijn één van de rijkste landen, maar toch is er onvrede

Ik kom thuis met de fietstassen vol riet, daaronder de paspoorten, nog warm van het stemhokje. Ik stemde ook voor manlief, duidelijk kreeg ik de orders, Jaap Bond uit Volendam, nummer 3 van het CDA. Zijn partij is wat gezakt op de ranglijst. Als ik naar mijn partij kijk en tel, kom ik tot de ontdekking dat ze een zetel erbij hebben. Ik ben verrast, het is ook nog de 8ste partij op het eiland. Een partij in de coalitie die in deze rumoerige tijd, met mars voor klimaat en vandaag een stille tocht naar het 24 Oktoberplein, een zetel erbij heeft weten te veroveren. Ik hoop dat deze point of few, de mening van "weinigen" mag uitgroeien in een nieuwe lente, een nieuw begin, met de andere partijen.

Jozien