Professionals uit het vak zonder lerarendiploma die lesuitval opvangen?
Professionals uit het vak zonder lerarendiploma die lesuitval opvangen? Foto: Tiptexel.nl

Van mogelijkheid tot schijnoplossing

"Alles is beter dan helemaal geen les, dat motiveert in ieder geval niet", luidt een reactie op de vraag over de inzet van professionals uit het vak zonder lesbevoegheid.

"Als dit praktijklessen zijn prima. Timmeren, lassen, computer lessen, e.d." "Bedrijfsleven en onderwijs komen dichter bij elkaar, maar vooral: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!!" "Dat zou op meer lesgebieden kunnen plaatsvinden, zeker als er gebrek aan onderwijzers is. Maar ook om de gekleurdheid van de OSG wat in evenwicht te brengen." "Ik ben alleen voorstander als de professional over de vaardigheden beschikt om de leerlingen goed te kunnen begeleiden. Daarnaast kan het naar mijn idee alleen met een open deur."

"Professionals kunnen vaak vol passie over hun vak spreken. Tijdens mijn hbo opleiding heb ik zelf les gehad van professionals en ik heb dit als zeer positief ervaren." "Een schijnoplossing. Afhankelijkheid van goede wil verergert het probleem. Het probleem wordt gecamoufleerd en woekert als een veenbrand door."
"Als een professional uit het vak geen lerarendiploma heeft, dan is het geen professional. Dus niet capabel."

"Bij kortstondig uitval zouden de leerlingen een rol moeten krijgen bij de te behandelen lesstof voor exacte vakken en conversatie bij de rest." "Dat hangt er maar helemaal van af hoe dat dan gaat. Kan de methode makkelijk gevolgd worden? Een professional is niet direct ook een goede leraar, dus hoe bewaak je de kwaliteit?"

"Deze professionals moeten wel extra begeleid en geschoold worden op didactisch en pedagogisch niveau om goed les te kunnen geven aan jongeren."Dit is een mogelijkheid om vooral het type leerlingen die voorheen op de LTS zaten meer met hun mogelijke vak in aanraking te brengen en praktische ervaring op te doen."

"Er zijn op Texel veel, al dan niet onderwijsbevoegde, mensen die zouden kunnen en willen bijspringen om de OSG te ondersteunen. Dat kan als invalkracht, maar ook bijv. als vraagbaak bij het zelfstandig werken van de leerlingen. Als zij weten dat er bv op dinsdagmiddag iemand zit om te helpen met wiskunde, en woensdagmiddag iemand voor Duits, enz, dan zou dat toch handig zijn.

Bovendien sta je dan als Texelaars om de OSG heen, als een soort arm om de schouder. Het is verdorie onze OSG, veel van ons hebben er zelf op gezeten, wij willen dat de OSG blijft en daar willen we daadwerkelijk aan meehelpen. Er zit genoeg kennis op Texel om zo'n ondersteunend netwerk op te zetten. Niet bang zijn voor vreemde snuiters of bemoeials in de school, het gaat om de leerlingen."