Hoe staat u momenteel tegenover gepersonaliseerd leren?
Hoe staat u momenteel tegenover gepersonaliseerd leren? Foto: TipTexel.nl

Puber vaak probleem met zelfstandig leren

Over gepersonaliseerd leren (GPL) op de OSG is veel te doen. Wat denken de deelnemers er van? Een bloemlezing uit de vele reacties:

"Voor het ene kind is dit een fijne werkwijze, maar niet alle kinderen zullen dit ook kunnen." "Dit vraagt om scholing van alle docenten en medewerkers. Directie, teamleiders en Ondersteuners. Een andere manier van lesgeven en begeleiden van de leerlingen. Dit vraagt ook om docenten die hier enthousiast en gemotiveerd voor zijn. Hier moet dus specifiek aan worden gewerkt en dit bepaalt de manier waarop gepersonaliseerd binnen de OSG verder wordt vormgegeven."

"Gepersonaliseerd leren kan goed werken mits de voorwaarden goed zijn. En één voorwaarde is: voldoende leraren. Gepersonaliseerd leren is op OSG ingevoerd tegelijkertijd met feit dat er minder leraren ingezet worden, die bovendien erg moesten wennen aan nieuwe manier van doen. Dat kan niet tegelijkertijd. Er moeten juist meer werkuren van leraren in om zoiets te laten slagen."

"Pubers hebben vaak problemen met zelfstandig studeren. Lijkt mij beter als dit weer zoals vroeger ging." "Tevreden over GPL. Maar niet hoe het wordt ingezet op de OSG."

"Het is onderhand wel duidelijk dat voor veel, met name vmbo- en in mindere mate voor havo-leerlingen dit niet een goed systeem is: er wordt teveel aan het initiatief van de leerling overgelaten, de leerlingen hebben teveel vrijheid, te weinig oefenmateriaal."

Waar het hier om draait, is zelfdiscipline. Havo- en vwo-klanten kunnen dat nog wel opbrengen, maar vmbo kunnen dat absoluut niet, daar dient echt een leraar voor de klas te staan die de lesstof van te voren behandelt en later de leerlingen controleert of het huiswerk gemaakt is, en daarna de lesstof nog eens doorspreekt."

"Zorg voor goed opgeleide, gemotiveerde en goed betaalde docenten, dan komt het altijd goed met de leerlingen."