GroenZwart

Verkiezingen

Forum voor Democratie vanuit het niets de grootste partij op Texel. De partij pakte 19 procent van de stemmen op het eiland (1361 in totaal) en nestelde zich daarmee boven de VVD die met 16 procent genoegen moest nemen met de tweede plaats. De uitslag past binnen de wetenschap dat Texel soms ook een gewoon stukje Nederland is. Er stonden bij de provinciale verkiezingen geen Texelaars op verkiesbare plaatsen en 'de landelijke politiek' hing als een lappendeken over de provinciale politiek, dus de kans is groot dat veel Texelaars zich - net als in de rest van het land - in het stemhokje door landelijke thema's hebben laten leiden.

Een verkenning van de provinciale uitslagen op Texel in 2015 en afgelopen woensdag leert dat Forum voor Democratie vermoedelijk een groep Texelaars naar de stembus heeft getrokken die anders wellicht niet zou zijn gegaan. In 2015 was de opkomst 55,7 procent (laag voor Texelse begrippen) en woensdag was het 66,4 procent. Dat waren 5905 geldige stemmen in 2015. Woensdag waren het 1281 stemmen meer (7186 in totaal). Vijf partijen leverden in ten opzichte van 2015 (D66 321 stemmen verlies, SP 250 stemmen, PVV 179 stemmen, CDA 102 stemmen en VVD 81 stemmen), terwijl GroenLinks fors steeg (548 stemmen erbij). De Partij voor de Dieren (plus 135), en de PvdA (plus 20) kregen eveneens meer stemmen. Dat zijn de nodige verschuivingen, maar daarmee heb je nog geen groep van 1361 kiezers op een nieuwe partij verklaard. De opkomst van FvD zal toch meer gezocht moet worden in de hogere opkomst van het aantal stemgerechten. Mensen die zich bij FvD gehoord voelen op fronten die bij andere partijen gemist worden. Zoals gezegd: Texel is soms net een gewoon stukje Nederland.

Intussen doet zich in de provinciale politiek een ontwikkeling voor die aandacht verdient en niet mag ondersneeuwen in alle aandacht voor FvD. Vermoedelijk zitten er straks amper afgevaardigden uit de Kop van Noord-Holland in Provinciale Staten (55 personen) en dat kan tot verslappende aandacht voor het noordelijk deel van de provincie leiden. Zorgelijk, vooral in de wetenschap dat er voor de komende jaren in de Noordkop diverse projecten op stapel staan om openstaande vacatures in te vullen en de krimp tegen te gaan. Dat is iets voor de regio (inclusief Texel) om voor te waken dat het noorden van de provincie in Haarlem straks bestuurlijk niet zachtjes uit het oog verdwijnt.