Afbeelding
Foto: Arie Maat

Texel Bank Assen aangewezen als gemeentelijk monument

De Texel Bank op de Brink in Assen wordt officieel aangewezen als gemeentelijk monument. Het college van b en w van Assen heeft daartoe besloten na advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, de vroegere monumentencommissie. Dat meldt RTV Drenthe.

Ook komt er een informatiebordje bij de bank en er is bouwhistorisch onderzoek gedaan. Waarschijnlijk leidt dat dit jaar ook nog tot wat herstelwerk, want door de slechte staat kwam het bankje juist onder de aandacht. PvdA-raadslid Luc Rengers stelde er vorig jaar september wel vragen over. Het raadslid was door een bezorgde Assenaar gewezen op de slechte conditie van de historische zitbank met zandstenen herdenkingsplaten. Overigens constateerde Texelaar Arie Maat bij een bezoek in Assen vorig jaar dat het met het verval van de bank nog wel meevalt.

De stenen bank op de Brink is een geschenk van de Texelse bevolking aan de Assenaren, onthuld in april 1950. Het is bedoeld als dank voor alle hulp en gastvrijheid die honderden Texelaars kregen in het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog. Texelse jongemannen, van 17 tot 35 jaar, werden door de Duitsers van november 1944 tot maart 1945 van de oorlog in Assen te werk gesteld. Ze moesten verdedigingswerken en tankgrachten in het Asserbos en het Balloƫrveld graven om de geallieerde troepenmachten tegen te houden.