Impressie van de zonneweide aan de Pelikaanweg, één van de projecten die op stapel staan.
Impressie van de zonneweide aan de Pelikaanweg, één van de projecten die op stapel staan. Foto: Bron: TexelEnergie

College werkt aan plan energietransitie: "Nog maar net begonnen"

Als Texel de huidige plannen voor opwekking van duurzame energie realiseert, zal het eiland voor ongeveer 20 procent zelfvoorzienend zijn. "Nog 80 procent te gaan dus", meldt het college, dat werkt aan een plan voor de duurzaamheidstransitie.

"Gelukkig begint Texel niet helemaal op nul, maar we zijn feitelijk net begonnen", schrijft het college. De kwalificatie "net" is kennelijk rekbaar, want al in 2007 ondertekende de gemeente het manifest om zelfvoorzienend te zijn. In 2016 werd op Texel 3,3 procent van het totaal lokaal duurzaam opgewekt.

Lopende projecten om het te verhogen naar 20 procent zijn: zonnepanelen op de nieuwe sporthal, De Bolder, Everstekoog, carports bij het gemeentehuis en de Tuunen (samen goed voor 800 mWh per jaar, 0,43 procent van het totaal), stimulering en subsidiëring energie-neutrale woningen, de biovergister aan de Schorrenweg (potentieel 1,5 miljoen m3 biogas per jaar, 7,8 procent) en het zonnepark aan de Pelikaanweg (17.000 mWh, 9,1 procent.

Over de overige tachtig procent op te wekken duurzame energie zegt het college: "Het eenvoudigste is meer zonneparken en windturbines. Maar die kennen ook zo hun nadelen, die zoveel mogelijk beperkt moeten worden." Het CDA stuurde b en w over zonneweiden op landbouwgrond onlangs een lijst kritische vragen. B en w antwoorden onder meer dat terughoudend moet worden omgegaan met ontwikkelingen die ten koste gaan van agrarische grond. Voor energie, maar ook voor uitbreiding van dorpen en verbreding van wegen. "Steeds moet daarom een genuanceerde afweging worden gemaakt. Zoals tussen onze duurzaamheidsambitie enerzijds en het belang van behoud van (agrarische) grond anderzijds."

Terughoudendheid dus met (andere) zonneparken, maar er staan wel andere innovatieve projecten op stapel: de proef met golfenergie, het eerste anker ligt 4 km ten westen van De Koog (toekomstig potentieel 15.000 kWh, 8 procent). Bij Ameland start van de zomer een proef met getijde-energie. Bij succes daarna in het Marsdiep (opbrengst circa 50.000 mWh, 26,8 procent). Zonnepanelen op fietspaden, een pilot is in voorbereiding, waterstofproductie, opslag en tankstation bij Everstekoog. En verder slim gebruik van netwerken, waarvoor onderzoek wordt gedaan.

Om te voldoen aan de Regionale Energie Strategie werkt de gemeente ook in regionaal verband aan een plan voor energieopwekking. Daarin moet de taakstelling van het Rijk leidend zijn en niet bestaande afspraken.