"Kleuren van de Zee" is het thema van het kunstproject van OSG-leerlingen. Foto: Edwin Boering

Kunst op de schutting

Leerlingen van OSG De Hogeberg en van Artex KunstKlas werken onder leiding van hun docenten aan kunstwerken die tentoongesteld worden op een deel van de schutting op de Groeneplaats.

Begin maart zijn de Texelse Courant en de gemeente Texel op zoek gegaan naar kunstinitiatieven om een deel van de schutting mee aan te kleden. Ook bij de bouw van het vorige gemeentehuis, in de jaren '60, werd de schutting die destijds de bouwplaats afschermde deels beschikbaar gesteld voor een kunstproject. Het werk van de OSG-leerlingen prijkt het eerste deel van de tijd op de schutting, van ongeveer medio april tot en met augustus, het kunstwerk van de KunstKlassers de rest van het jaar.

Kleuren van de Zee

Onder leiding van kunstenaar en docent Paulien Valk (Science Encounters Art, S.E.A.) en Edwin Boering (artdirector, ontwerp- en mediastrateeg) hebben OSG-leerlingen een muurschildering gemaakt met het thema "De kleuren van de zee." De leerlingen hebben uitleg gekregen over de zeekleuren als wetenschappelijk onderwerp van het NIOZ, vervolgens hebben zij zelf een ontwerp bedacht. S.E.A. organiseert deze zomer een kunsttour waaraan professionele kunstenaars deelnemen. De muurschildering van de OSG-leerlingen wordt onderdeel van de kunsttour.

KunstKlas

De leerlingen van Artex KunstKlas (groep 6 t/m 8 van de basisschool en OSG-jongeren) werken onder leiding van docent en beeldend kunstenaar Maurice Christo van Meijel aan een wonderlijk droomlandschap voor op de schutting. De kunstwerken worden afgedrukt op een paneel dat aan de schutting wordt gehangen, zodat ze weersbestendig zijn.

Nieuwbouw Groeneplaats

De gemeente Texel werkt op verschillende fronten aan het centrum in Den Burg. Een daarvan is de Groeneplaats. Op de plek van het voormalig gemeentehuis worden tien appartementen gebouwd, met ruimte voor horeca en detailhandel op de begane grond. Om de bouwplaats en de werkzaamheden af te schermen is een houten schutting geplaatst waar – naast de kunstwerken - informatiepanelen en kijkgaten komen.

De schutting van de Groeneplaats.