Afbeelding
Foto: Job Schepers

Eindexamens

Een jaar geleden rond deze tijd kwamen de eindexamens ineens heel dichtbij. Vijfenhalf jaar lang hield ik mezelf voor dat de examens iets zijn waar ik me nog lang niet druk over hoefde te maken, en dan komt het ineens wel heel dichtbij.

Docenten hebben vijfenhalf jaar lang keer op keer gezegd dat je je voor een toets ruim een week van tevoren moet voorbereiden en dat je dan op de avond van tevoren het alleen even één keer hoeft door te lezen. Garantie voor goede cijfers, volgens hen. Toch bleek de uitvoering voor mij een stuk lastiger.

De hele week rustig aan doen en dan de avond van tevoren in de stress schieten omdat je alles nog moet leren. Dat is meer hoe mijn leerschema er normaal uitzag. Ik heb het er toch mooi mee gered. Voor de examens echter begon ik gelukkig op tijd met leren, ik heb het dan ook gehaald. Dat betekende echter niet dat het hele circus rond de eindexamens mij geen stress opleverde. Er wordt, misschien terecht, een heel groot ding van gemaakt en er hangt wel wat van af.

Toch heb ik ook goede herinneringen aan de examenperiode: de examen-memes. Voor de lezers die niet weten wat memes zijn: online plaatjes, die vaak satirisch bedoeld zijn. Vorig jaar waren er echt hilarische memes over de examens. Naast dat het natuurlijk gewoon ontspannend is om een beetje te lachen, gaven de examen-memes mij ook het gevoel dat we allemaal in hetzelfde schuitje zaten.

Zo was er bijvoorbeeld een vaag geformuleerde vraag op het examen die ik niet wist. Diezelfde avond zag ik, over diezelfde vraag, een meme voorbij komen waarin op een grappige manier werd geklaagd over die vraag. Dan voel je jezelf toch een stuk beter.

Ik heb vorig jaar genoten van de examen-memes. Misschien ga ik dit jaar zelfs wel de examens online maken, alleen maar om de memes te snappen. Wie weet.

Jeffrey Eelman