Geruimd graf op de Algemene Begraafplaats in Den Burg.
Geruimd graf op de Algemene Begraafplaats in Den Burg. Foto: Gerard Timmerman

Iets meer dan de helft kiest voor begraven

Begraven of cremeren? Landelijk is de tendens dat er steeds meer wordt gecremeerd (circa 65 procent), maar op Texel kiest nog altijd minder dan de helft hiervoor (46 procent).

"Een blik op de begraafplaats laat zien hoeveel lege plekken er zijn ontstaan, een aantal doordat de gemeente graven heeft opgeruimd waarvan geen nabestaanden konden worden achterhaal. Maar de laatste paar jaar voornamelijk doordat de huurders de huur niet meer verlengden", schrijft een lezer. Volgens deze Texelaar zijn het aantal begrafenissen sterk teruggelopen door de jaarlijkse stijging van de kosten voor het huren van een graf voor twintig jaar. "Ook het verlengen voor een graf voor tien jaar wordt veel minder gedaan. De inkomsten van de Algemene Begraafplaats bedroegen in 2018 €79.000,-. Voor 2019 zijn deze begroot op €55.000,-. Deze cijfers spreken voor zich."

Hoe zit het precies met het aantal graven dat wordt geruimd?, vroegen we aan de gemeente. "De laatste jaren worden er vijftien graven per jaar geruimd. Dat blijft in de loop der jaren ongeveer gelijk." Met die opmerking dat de gemeente alleen cijfers heeft over de algemene begraafplaatsen in Den Burg en Oosterend. "Elk jaar ruimen we graven, dus elk jaar komt er wel ergens ruimte beschikbaar."

Navraag leert dat er in het verleden een periode is geweest dat er niet jaarlijks geruimd werd waardoor sommige graven ook langer zijn blijven bestaan. Er wordt nu al geruimere tijd wel ieder jaar geruimd, wellicht heeft dat er voor gezorgd dat het lijkt of er meer lege plaatsen zijn. Maar er is ook in het verleden wel geruimd. Zo ontstaan er altijd ook weer nieuwe plaatsen.

En het aantal begrafenissen? De laatste jaren zijn er op de algemene begraafplaatsen dertig mensen per jaar begraven. Dat blijft wisselend door de bank genomen gelijk.

Dan de opmerking van de lezer dat de kosten voor het huren van een graf van invloed zijn op de keuze voor begraven of cremeren en/of het niet verlengen van een graf met tien jaar of langer. Met daarbij de opmerking dat het sinds dit jaar weer mogelijk is om de grafrechten in jaarlijkse termijnen te betalen (sinds 2012 moest het hele bedrag voor de periode (twintig jaar €1.708,54 en bij verlenging tien jaar €835,83) vooruit worden betaald.

De gemeente: "Burgers zijn er expliciet op gewezen dat er mogelijkheden zijn voor gespreide betaling. Circa vijftien procent van de mensen maakt dit jaar gebruik van de mogelijkheid om de rekening niet ineens maar binnen een jaar te betalen. Er zijn dit jaar geen mensen bijgekomen die gevraagd hebben om een incassobetaling over meerdere jaren."

Wie overigens een urn laat bijzetten op de begraafplaats, moet daarvoor ook huur betalen. Over tien jaar voor een urnengraf €870,32 en voor een –nis €840,60. Met daarbij de opmerking dat bij begraven voor de eerste persoon de volledige kosten gelden, maar de twee persoon in een graf (zoals bij een echtpaar) alleen de overige kosten van de jaren die nog niet afgerekend zijn. Bij cremeren betaalt men twee keer de totale kosten. Bij uitstrooien van de as geldt dit natuurlijk niet.

Wie de huur van een graf jaarlijks betaalt, spreidt wel de kosten, maar is niet goedkoper uit. Wie in jaartermijnen betaalt krijgt namelijk te maken met een jaarlijkse indexering, waardoor het totaalbedrag beduidend hoger kan uitvallen. Met die aantekening dat de indexering in lijn hoort te zijn met de inflatie.