Nieuw KNRM-station Cocksdorp wordt zaterdag officieel geopend

Het nieuwe boothuis van de KNRM in De Cocksdorp wordt komende zaterdag officieel geopend.

Het nieuwe boothuis vervangt het oude boothuis uit 1961 dat volgens de KNRM na bijna zestig jaar 'op' was. Het werd in april 2018 gesloopt, waarna Frans Zegel uit Oudeschild aan de slag ging met de bouw van een nieuw boothuis op dezelfde plek in dezelfde vorm.

Het nieuwe onderkomen is duurzaam en doelmatig geworden met een staalconstructie die extreme stormen kan doorstaan. Het heeft hoog-isolerende wanden en dakpanelen, een slim verwarmingssysteem en veel invallend zonlicht voor een laag energieverbruik.

Het project kende een begroting van acht ton, waarvan ruim €275.000,- door donateurs van de KNRM bijeen is gebracht. Rond de 330 donateurs gaven volgens de reddingmaatschappij meer dan €250,- en daarvan komen ruim 180 gevers met hun naam (of alternatief) zichtbaar in het nieuwe boothuis te hangen. Het Dorus Rijkers Fonds en lokale sponsoren deden eveneens forse bijdragen.

Het nieuwe boothuis wordt vernoemd naar oud-notaris Dirk Dragt die van 1974 en 2015 bestuurder van de Stichting Helden der Zee Fonds Dorus Rijkers is geweest. Dragt is vorig jaar overleden, maar hij kreeg nog wel mee dat het nieuwe KNRM-station in De Cocksdorp naar hem zou worden vernoemd. De opening wordt verricht door zijn familie.

Het nieuwe boothuis werd eind 2018 casco opgeleverd, waarna de bemanning van de Beursplein 5 zelf de nodige uren in de inrichting van het nieuwe gebouw aan de Volharding staken.