Het verkiezingsdebat van de provincie in De Kiekendief op De Krim.
Het verkiezingsdebat van de provincie in De Kiekendief op De Krim. Foto: Jeroen van Hattum

Politici provincie kruisen degens op De Krim

Wel of geen nieuwbouw aan de rand van dorpen, wel of geen verbreding van de N9 naar Den Helder en wel of geen zonneweides op landbouwgrond.

Het waren een aantal thema's die zondagavond werden aangesneden tijdens het provinciaal verkiezingsdebat in De Kiekendief op De Krim. Het had traditioneel het slotdebat in aanloop naar de provinciale verkiezingen moeten zijn, maar Amsterdam bleek maandag ook nog een debat gepland te hebben. Gespreksleider Tessa van Daalen maakte daarom van het traditionele slotdebat op De Krim maar het "noordelijkste debat" van de provincie.

Wat woningbouw betrof, hadden de meeste partijen (acht van de vijftien partijen in Noord-Holland waren aanwezig bij het debat) oog voor de problemen op Texel. Dennis Heijnen (CDA) ging het verst in zijn stellingname om meer huizen op Texel te bouwen. Ilse Zaal (D66) vond dat dat eerst 'binnenstedelijk' (oftewel in de dorpen zelf) moest gebeuren, voordat er huizen aan de randen van de dorpen komen. Volgens haar mogen nieuwe huizen het landschap op Texel niet aantasten. Heijnen (CDA) en Cees Loggen (VVD) pleitten ervoor nieuwbouw aan de lokale democratie over te laten, Eric Smaling (SP) vond dat de provincie goed op moet blijven letten dat gemeente niet hun quota voor nieuwbouw overschrijden.

Op het gebied van bereikbaarheid waren VVD en PvdA elkaars tegenpolen. Loggen (VVD) was voorstander van het verbreden van de N9 om de bereikbaarheid van de Noordkop te verbeteren. Adnan Tekin (PvdA) was voorstander van het verdubbelen van de spoorlijn tussen Den Helder en Schagen. Dat is nu nog enkelspoor. Hij had Zita Pels (GroenLinks), Zaal (D66) en Fabian Zoon (Partij voor de Dieren) aan zijn zijde. Zij zagen meer in investeringen in het openbaar vervoer. Loggen zei dat er dan meer asfalt nodig is om de bussen te kunnen laten rijden. De Texelhopper was onderdeel van de discussie over bereikbaarheid. Heijnen (CDA) zei ervan te balen dat de Texelhopper sinds de terugkeer onder de hoede van de provincie met een systeem werkt dat problemen oplevert. Tekin, in het dagelijks leven gedeputeerde, kaartte aan dat gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) druk bezig is met de Texelhopper.

Op het gebied van zonneweides op landbouwgrond waren CDA, D66 en GroenLinks elkaars tegenpolen in het debat. CDA is mordicus tegen, D66 en GroenLinks vinden dat het wel mogelijk moet zijn als boeren het willen. Pels: "Met alleen zonnepanelen op daken gaan we het niet redden." De VVD pleitte voor een Europese oplossing. Loggen: "Begin met de aanpak van de bruinkoolindustrie. Dat hebben we liever dan een landschap vol windmolens." Piet Masereeuw (Code Oranje) was tegen zonneweides en vond dat er ook geen zonnepanelen op dijken moeten komen."Doe het maar gewoon op daken."

Burgemeester Michiel Uitdehaag, die het laatste woord had, merkte op dat het vooral relevant is wat de partij wel willen en welke keuzes ze daarvoor maken binnen de schaarste aan ruimte en schaarste aan geld om zaken voor elkaar te krijgen. Van Daalen hield de politici tijdens het debat goed bij de les. Zodra het tot persoonlijke aanvallen op elkaar kwam, greep ze in en bracht ze de sprekers terug bij het hoofdonderwerp. De bijeenkomst werd bijgewoond door ruim honderd mensen en live uitgezonden op Radio Texel. De verkiezingen voor provincie en hoogheemraadschap zijn morgen (woensdag). De stembureaus zijn open van 7:30 tot 21:00 uur.