Proef met schapen op nieuwe grasmat dijk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat een 'beweidingsproef' houden met schapen op drie stukken nieuw ingezaaide dijken.

Dat heeft het hoogheemraadschap laten weten. Het gaat om een proef op de versterkte dijken bij polder Wassenaar ter hoogte van De Cocksdorp, de inlaagdijk bij de Zandkes en de Westdijk nabij Oudeschild. Volgens Hollands Noorderkwartier is in overleg met pachters besloten te testen of de grasmatten van de nieuw ingezaaide dijken erosiebestendig zijn door er al vroegtijdig schapen op los te laten.

Normaliter heeft het hoogheemraadschap een nieuwe grasmat op de dijk zo'n drie tot vier jaar in beheer, totdat de nieuw ingezaaide grasmat erosiebestendig is. Tot die tijd mogen er nog geen schapen op de dijk. In de proef mogen schapen al wel op de nieuw ingezaaide dijken komen, zodra het gras in het voorjaar voor de eerste keer gemaaid is.

De 'beweidingsproef' moet vervolgens uitwijzen of er ook een erosiebestendige grasmat kan ontstaan als de schapen er al meteen op lopen. Eerder was er de nodige discussie over wel of geen schapen op de dijk. De aanwezigheid van schapen op de dijk dreigde te verdwijnen als gevolg van aangescherpte mestregels en een gewijzigd maaibeleid van het hoogheemraadschap. Eind vorig jaar gingen bij het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap (college van hoofdingelanden) geluiden op om daar waar mogelijk schapen op de dijk te laten grazen. De schapen houden het gras kort en trappen met hun hoeven automatisch de zoden aan.