Tenor Nico van der Meel, als evangelist in de Matthäus Passion.
Tenor Nico van der Meel, als evangelist in de Matthäus Passion. Foto: Gerard Timmerman

Indringend met gevoel

De uitvoering van de Matthäus Passion op Texel is bijzonder. Maar ook nog een wereldpremière, maakt het héél speciaal. Voor het eerst klonk zondag de door Dr. R.J. Bijma gereconstrueerde versie van dit door Bach gecomponeerde lijdensverhaal.

Het begrip passie is in veel opzichten van toepassing op deze concertmiddag in de katholieke kerk in Den Burg. Bachs Matthäus Passion, over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs, scoort hoog in de "hart-en-ziel-lijst" en laat de toehoorders de menselijke emoties meebeleven. Het leed en lijden wordt aangrijpend bezongen in koralen, aria's, etc. Passie ook bij de uitvoerende muzikanten. Het Texelse koor Amici Cantus, eerder dit jaar geëerd met de Texelse Cultuurprijs, beschouwt het als een voorrecht om deze "fenomenale muziek" bezig te kunnen zijn en "misschien iets van wat Bach in het lijdensverhaal wilde overbrengen te kunnen begrijpen". "Muziek die je - soms op onverwachte momenten - diep in je ziel kan raken."

De uitvoering van het meesterwerk, zondag voor het eerst in de éénkorige versie, was een project waarvoor kosten nog moeite waren gespaard. Met hulp van sponsors, subsidies, vrijwilligers en onder meer de steun van organist Arie Abbenes en gastdirigent Ellen Verburgt en het barokorkest Eik van der Linde. De barokke klank van dit orkest vormde een belangrijk element in het concert. Gespeeld werd op oude instrumenten of kopieën daarvan, zoals klavecimbel, hobo, fagot, viool, cello en luit. Ook bij deze muzikanten straalde de passie er vanaf. Maar onder leiding van Franc Polman ook professionaliteit. De relatie tussen Amici Cantus en het Amsterdamse orkest is hecht, het is alweer de vijfde keer dat ze het Texelse koor muzikaal begeleiden. Koor, orkest en natuurlijk de solisten. In de persoon van Nico van der Meel, een tenor van internationale allure. Vele malen trad hij op als de evangelist in de passionen van Bach, een rol die hij ook zondag vervulde. Bas/Barriton Joep van Gefffen overtuigde met diepe stem als Jezus. Met als solist ook de Japanse tenor Satoshi Mizukoshi. Indrukwekkend ook soliste Paulien van der Werff, evenals Mezzosopraan Anne-Marieke Evers. In de samenzang met het koor en heel oorstrelend was ook het duet tussen beide solisten (alt en sopraan), ondersteund door het koor.

Amici Cantus, dat normaal een bezetting kent van veertien zangers, was voor dit concert versterkt met Texelse zangers uit andere koren en bevriende semi-professionele zangers. Zondag bestond het koor uit 29 vocalisten, breed samengesteld uit sopranen, tenoren, alten en bassen. Onder leiding van dirigente Lida Wels startte het koor al in het najaar met het instuderen van de Matthäus Passion. Het resultaat was een even fraai als gebalanceerd geluid, waarin de meerstemmigheid in de kerk prima tot zijn recht kwam.

Een mooie samenhang met de solisten, waarbij de barokke klank van het orkest het werk in de tijd plaatste en in een stijlvolle entourage. Natuurlijk zijn er details, maar het grote geheel stond als het kerkgebouw zelf. Het ene moment ingetogen, het andere uitbundig. Best een zit voor de toehoorders, maar ook een muzikale middag waarin het lijdensverhaal indringend en met hart en ziel werd bezongen.