Bodemdalingskaart. Oranje is veel bodemdaling, groengekleurd zakt niet.
Bodemdalingskaart. Oranje is veel bodemdaling, groengekleurd zakt niet. Foto: Bron: Bodemdalingskaart.nl

"Problematiek bodemdaling speelt hier niet"

Door bodemdaling en veranderende grondwaterstanden kampen 35.000 woningen in Nederland binnen 15 jaar met funderingsproblemen. Op de lange termijn lopen ruim 400.000 woningen dat risico. Hoe zit dat op Texel?

De gemeente Texel neemt nu geen deel aan gesprekken over deelname aan het zogeheten Funderingsherstelfonds. Dat helpt woningeigenaren bij het financieren van herstel van de fundering van hun huis. Reden dat Texel niet meedoet is volgens b en w dat de problematiek van bodemdaling zoals in het veenweidegebied niet op Texel speelt. In het veenweidegebied daalt de grond als gevolg van het 'verteren' van het veen als gevolg van lage waterstanden. Daardoor zakt de bodem en is het noodzakelijk het waterpeil te laten meezakken omdat anders de grond onder water zou komen te staan. Veel woningen in het veenweidegebied zijn gebouwd op houten palen. Deze komen als gevolg van het inklinken van de bodem en de als gevolg daarvan noodzakelijke lagere waterstand boven de grondwaterstand te staan met alle problemen van dien voor de fundering van de woningen. "Op Texel speelt deze problematiek niet", meldt de gemeente.

Kantelen

Wat op Texel in geringe mate wel speelt is het volgende: Nederland kantelt in zijn geheel licht over de lijn Rotterdam-Groningen. Daardoor zakken het westen en noorden iets en komen het oosten en zuiden iets omhoog. Dit heeft volgens het college echter geen gevolgen voor de fundering omdat deze met het kantelen 'meezakt' en eventuele houten funderingspalen niet boven het grondwater komen te staan. Meer informatie over bodemdaling in Nederland is te vinden op https://bodemdalingskaart.nl.