Afbeelding
Foto:

De kant langs

Pulpnieuws

Het was al vroeg 1 april. Ik bedoel de grote foto van de IJzeren Kaap met daarachter een enorme bloedmaan voorop deze krant. Ik hoorde dat hij op het NIOZ nogal wat consternatie had veroorzaakt. In dit bolwerk van wetenschappers en techneuten mogen dan bijzondere karakters rondlopen, ze laten zich niet graag wat wijsmaken. Onder de koffie ging de krant rond en werd de foto microscopisch geanalyseerd: het kón gewoon niet. Die van de Kaap was 's morgens vroeg met een groothoeklens gemaakt, de maan was 's avonds met een telelens gefotografeerd. De inzender (John Jansen) had inderdaad foto's over elkaar geplakt. Wel lachen natuurlijk dat de krant er ook zelf was ingetrapt.

Montagefoto's zijn niet nieuw in deze krant, op 1 april dan. In 1983 die van de "aqualance", bij de aprilgrap dat een landingsboot was omgebouwd tot ambulance. Of de pyramidevormige kantine op de haven van Oudeschild uit 1989. Een montage waarbij in de donkere kamer negatieven over elkaar waren gelegd.

Ik was dus extra op mijn hoede toen het bericht binnenkwam over het festival Democracy Alive van 11 tot en met 13 april, dé verkiezingsbijeenkomst van Europa voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Toen ik las dat het op de Groeneplaats wordt gehouden, kreeg ik argwaan. Zo'n pretentieus festival naast zo'n enorme bouwput?

Nota bene de plek waar demonstranten een halve eeuw geleden op de trappen van het oude (toen net gebouwde) gemeentehuis protesteerden met een spandoek met daarop in vette letters dat het betonnen gedrocht het "Monument van falende democratie" was. Tja, het kan verkeren.

Misschien komt Frans Timmermans himself wel, om vanaf de zeepkist zijn verkiezingscampagne als voorzitter van de Europese Commissie kracht bij te zetten. Proclamerend vanuit Het Glazen Paleis, transparanter kan het niet.

Democracy Alive is geen aprilgrap. Maar dat is wel traditie. Waar krijg je mensen nog naar toe? Ideeën genoeg: een kemphanengevecht op het Verdronken Land van Waalenburg. Deelname staat open voor politici, managers, reaguurders, influencers en andere "haantjes". Na afloop wordt de winnaar triomfantelijk rondgevaren door de brede randsloot op het amphibisch vaartuig van Albert Jo Kortenhoeven.

Of deze: De start van de aandelenemissie voor de nieuwe bierbrouwerij. Natuurlijk tegen een stevig dividend van 5 promille. Of wethouder en rabarber-verzamelaar Jaap Vlaming die de Franse tuin bij Brakestein op 1 april feestelijk heropent door het planten van een rabarberplant, de eerste van de "Biggest Collection Rhubarb of the World".

Probleem is dat 1 april dit jaar op maandag valt. Als de grap vrijdag in de krant staat, is iedereen er tegen die tijd dat het zover is wel achter dat het een grap is. Zeker in deze tijd van sociale media, waarin velen via Facebook, Whatsapp, Twitter of wat dan ook vrijwel voortdurend met elkaar in verbinding staan.

Moet het roer dan maar om? Zoals bij Dennis van der Kooi en Bob Sleeman, die met hun platform Texelvrienden.nl aan de lopende band "pulpnieuws" fabriceren. In een artikel over dit fenomeen toont de Volkskrant een bericht met foto van een dame met een meetlint rond haar middel: "Zo verbrand je 966 calorieën in een half uur!" Je klikt er op en er verschijnt een geblakerde pizza. Scoort als een idioot!

Zo bezien was die foto van de IJzeren Kaap zo verkeerd nog niet. Voor een keertje dan.

Gerard@texelsecourant.nl