Versterking IJsdijk, dijk Horntje en havendammen gaat van start

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat binnenkort aan de slag met de versterking van de IJsdijk en de havendammen in de haven van Oudeschild.

De werkzaamheden zijn onderdeel van de versterking van 17 kilometer dijk langs de Waddenzee. Afgelopen vrijdag (15 maart) kwam er een einde aan het stormseizoen, waardoor de komende maanden weer aan de dijk gewerkt kan worden. Het hoogheemraadschap begint ook aan de versterking van de zogeheten de voorlandkering bij 't Horntje tot een primaire waterkering. Dat betekent dat het NIOZ straks binnendijks komt te liggen. Het werk wordt uitgevoerd door Combinatie Tessel.

De komende tijd worden ook de oude uitstromen van gemalen De Schans en Eijerland in de dijk gesloopt. Dat betekent dat er stukken dijk weer even open gaan. Dat gaat gepaard met wegafsluitingen en omleidingen. Het oude gemaalgebouw van Eijerland blijft gespaard en wordt overgedragen aan de Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp. Het oude gemaal van De Schans is inmiddels gesloopt. De Lancasterdijk is tot 22 maart afgesloten in verband met de aanleg van grasbetontegels in de bermen. Voor doorgaand verkeer is er een omleidingsroute ingesteld.

Bij het Waddenstrandje van de Waddenhaven in Oudeschild worden tot half april matten gevlochten die op zee worden afgezonken als bodem voor de steenstort. Volgens het hoogheemraadschap kunnen belangstellenden daar zien hoe de matten worden gevlochten. Tot een aantal jaren geleden gebeurde dat werk bij de NIOZ-haven.

Van 20 april tot en met 26 oktober worden er volgens Hollands Noorderkwartier rondleidingen langs de dijkversterking gehouden, zodat belangstellenden het dijkwerk van dichtbij te bekijken. Aanmelden voor de rondleidingen is mogelijk op https://www.hhnk-rondleidingen.nl/waddenzeedijk/.