Ardie Quub:
Ardie Quub: "Voordat ik begin met een beeld, wil ik me echt verdiepen in een onderwerp." Foto: Jeroen van Hattum

Lekker met mijn handen aan de slag

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Eigenlijk vind ik veel plekken op Texel erg fijn: ik houd erg van het wad bij laag water en ga graag even over de haven. Ik kom ook erg graag op het strand bij paal 12. Zeker in de winter is het er lekker rustig en de weg erheen vind ik prachtig. Terug van mijn wekelijkse dagje mantelzorgen aan de overkant, kom ik 'thuis' met een kop soep op de boot. Daarna rij ik met onze hond het liefst gelijk door naar het strand, even tijd nemen om tot mezelf te komen. Als mijn man thuis is – hij vaart – gaan we ook graag wat eten aan het strand.

Geboren en getogen op Texel?

Nee hoor, ik ben meer geboren en getogen als dwaalgast: ik kom van jongs af op Texel voor vakanties, vooral in het voor- en naseizoen. Ik ben mijn leven lang al 'import': mijn ouders komen uit IJmuiden en Egmond, de rest van de familie woont daar nog steeds. Zelf ben ik opgegroeid in Brabant, waar ik mijn bijnaam Quub kreeg. In mijn 'wilde' jaren woonde ik op een boot in Rotterdam; onze kinderen zijn groot geworden in Friesland. Een kleine drie jaar geleden zijn we op Texel komen wonen. Onze dochter heeft vorig jaar op de OSG haar eindexamen HAVO gehaald en studeert inmiddels in Arnhem. Ik voel ik me hier al aardig thuis, begin lekker in te burgeren en hoop hier nooit meer weg te hoeven.

Met veel plezier de cursus 'Texel voor Beginners' gevolgd

Wat voor werk doet u?

Ik ben kunstenaar en maak vooral beelden. Ik teken en fotografeer ook: als ik iets tegenkom wat me intrigeert, leg ik dat op die manier vast. Maar ik ben opgeleid als beeldhouwer en als keramist. Ik bouw mijn beelden op in klei of was. Daar wordt dan een mal van gemaakt en zo worden de beelden uiteindelijk gegoten in brons. Ook maak ik beelden van een gips-achtig materiaal.

Wat is het mooie aan werken met kunstwerken?

Kunst maken is meer dan alleen maar werken met je handen, het is eigenlijk ook een beetje filosofisch en daar houd ik wel van. Want wat wil je dat je kunstwerk 'zegt'? Wil je mensen laten genieten van iets moois? Of geef je juist aandacht aan minder gemakkelijke zaken? En geef je dan een mening of wil je juist liever alleen een vraag oproepen? Ik wil me ook echt verdiepen in een onderwerp voordat ik echt begin met het beeld. Daarom denk ik vaak best lang na voor ik aan het uitvoerende werk begin. Dan kan ik eindelijk lekker met mijn handen aan de slag...

Wat doet u verder zoal op het eiland?

Ik doe samen met een groep Texelse kunstenaars mee met een onderdeel van het project SEA. Ik ben erg blij dat ik daar aan kan meedoen en met het persoonlijke contact wat daar uit ontstaat. Verder ga ik naar yoga: van mijn yogagroepje in Friesland kreeg ik als afscheidskadootje een paar Texelse yogalessen kado, zo leuk! Daar ben ik dus gewoon mee door gegaan. Ook zing ik mee met de jaarlijkse Christmas Carols, ga er graag met de hond op uit om te genieten in de natuur en ik ben via Vluchtelingenwerk taalmaatje van een nieuwe Nederlander geworden. We leren samen steeds een beetje meer van Texel kennen …Ik kan ook erg genieten van de concerten in het kerkje van Den Hoorn of een film. En ik heb pas met veel plezier de cursus 'Texel voor Beginners' gevolgd.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het donker van de nachten vind ik geweldig, dat zie je bijna nergens in Nederland. Onze zoon woont in Eindhoven, die ziet daar nooit sterren….Toch vind ik het nóg belangrijker, dat het karakter van de samenleving op Texel behouden blijft.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Open en erg sociaal, lekker vrijgevochten. Al met al voel ik me er prima bij op m'n gemak. Van die ontspannen houding van de Texelaars kan ík nog wel wat meer gebruiken…

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het verkeer op het eiland vind ik wel een dingetje: sommige Texelse automobilisten zijn wel erg makkelijk met de regels. Ik zie nog wel eens dat mensen de verkeerde kant van een vluchtheuvel nemen. Doodeng, ik heb het een paar keer maar net goed zien gaan… Voor sommige toeristen zou een cursus verkeersregels trouwens ook best nuttig zijn, vooral over het gebruik van haaientanden. En ik verwonder me af en toe over de hoeveelheid zwerfvuil in de bermen.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het verduurzamen van het toeristische verkeer.

Wat mist u op Texel?

Ik mis eigenlijk niks, het assortiment in de winkels is super, je hoeft echt niet naar de overkant! Ik mis soms wel m'n familie, onze kinderen aan de overkant. En m'n vrienden in Friesland, die ik nu toch minder vaak kan zien. Gelukkig komen ze af en toe gezellig met de boot. En er komen nu ook Texelse vrienden bij…..

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Elke Texelaar die open staat voor een ander. En elke Texelaar die klaar staat voor een ander. Dat zijn er dus veel te veel om op te noemen… Ik waardeer de Texelse openheid en vind het indrukwekkend hoeveel Texelaars zich inzetten voor een ander – vaak zonder dat dat gezien hoeft te worden. Daar kunnen veel overkanters een voorbeeld aan nemen.

Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Om de toeristenbalans positief te houden, vind ik het belangrijk dat er oog is voor 'goede leefbaarheid' voor de Texelaars zelf. Voldoende duurzame en betaalbare woningen, brievenbussen bij alle supermarkten, goede zorg en onderwijs, allemaal onderwerpen waar sociale motieven belangrijker zouden moeten zijn dan economische.

Wat doet u over vijf jaar?

Over vijf jaar geniet ik nog steeds volop van Texel, heb ik nog meer leuke contacten met Texelaars en is mijn galerie wekelijks open.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Anna Sikkers, een fijne collega en vriendin. Samen met haar partner Jeroen gaan we regelmatig naar een concert in Den Hoorn.