Coby Bakelaar met de hardloopgroep.
Coby Bakelaar met de hardloopgroep. Foto: Jeroen van Hattum

Dertig jaar trainster hardlopen

Zou het niet wat voor haar zijn om trainster te worden? Een advies dat Coby Bakelaar uit Den Burg ruim dertig jaar geleden kreeg en dat ze opvolgde.

Vorige week vierde ze haar dertigjarig jubileum als trainster van de hardloopgroep (en wandelgroep) voor vrouwen van AV Texel. Een groep die al lang bij elkaar is en gezamenlijk het jubileum van Coby vierde met een gezellige middag in Den Burg en een gezamenlijke maaltijd in het clubgebouw van de atletiekvereniging.

Voorzitter Martin Baptist van AV Texel prees Coby en haar man Piet voor alle inspanningen. Coby reisde dertig jaar geleden voor de trainerscursus zestien keer naar Assen. Ze moest het verst reizen van alle cursisten, maar bleek na afloop de enige te zijn die alle bijeenkomsten in Assen had bijgewoond. In die tijd liep ze zelf nog marathons en ze stond mee aan de basis van de Zestig van Texel. Samen met Ron Daalder, Nel Bruining en Dick Witte liep ze in 1985 een proefeditie van de estafetteloop waarbij ze binnen vier uur het eiland rond waren. In totaal liep ze zes marathons; drie in Rotterdam, twee in Amsterdam en één keer in New York samen met Nel Bruining.

Er werd ook verwezen naar een anekdote dat een voorbijganger in het bos ooit een opmerking meende te moeten maken toen Coby de dames van de hardloop als jongens toesprak. "Die voorbijganger merkte op dat er alleen vrouwen waren, waarna Nel Collou naar voren stapte en zei dat zij toevallig wel Coby haar jongens waren."