Foto De Banier Henk Visscher
Foto De Banier Henk Visscher Foto: Henk Visscher

Gerrit Roos, schrijver boek kerkhistorie

Gerrit Roos, auteur van het op 13 april te verschijnen boek "Op Texel ligt Jeruzalem", verdiepte zich uitvoerig in de kerkgeschiedenis van het eiland. Vanwaar de interesse voor Texel?

"Toen ik in 1965 voor het eerst op Texel met vakantie was, heb ik mijn meisje gevonden. Zij is een echte Texelaar. Haar voorgeslacht leeft al eeuwenlang in de buurt van Oosterend. Na ons trouwen hebben wij van maart 1971 tot begin 1974 op Texel gewoond. Toen ik in de journalistiek ben gegaan, verhuisden wij naar de overkant."

Wat maakt de kerkelijke geschiedenis volgens u zo bijzonder?

"Diverse factoren kunnen iemand er toe brengen zich te verdiepen in de geschiedenis: waar dan ook; van wie dan ook. Laat ik één ding noemen. De reformator Maarten Luther schreef anno 1524 dat "Gods Woord en genade is als een schielijk voorbijgaande plasregen, die niet wederkomt, daar ze eenmaal is geweest." Daar zie je iets van – iets, niet meer dan dat – op Texel. De Doopsgezinden – die eerst – en de Lutheranen 'veroverden' met hun Reformatie het eiland. Zij kregen het geestelijk voor het zeggen op het eiland. Maar van lieverlee verdween toch weer de belangstelling in hun christelijk geloof. Een aantal mensen heeft afscheid genomen van de kerk. Velen willen anno 2019 best nog een beetje religieus zijn. Maar iedereen op zijn wijs."

Hoe lang hebt u aan het boek gewerkt?

"Ik ben er – denk ik – eind 2016 aan begonnen. Ik heb veel in De Parel gezeten om notulenboeken door te worstelen. Ik voerde tal van gesprekken met Texelaars. Ik ben hier en daar heengereisd om foto's te maken. Maar natuurlijk zijn er vanaf het begin perioden geweest dat ik ook andere dingen had te doen."

Wat was de reden om het boek te schrijven?

"Een op het eiland woonachtige zwager vroeg mij kort voor zijn overlijden een boek te schrijven. Dat moest gaan over dominee Jacob Juch. Hij was de eerste predikant van de Gereformeerde Kerk in Oosterend. Ik zegde toe aan het verzoek te zullen voldoen. Maar ik zet zo'n leven graag in een breder kader. Dat heb ik met andere kerkhistorische uitgaven ook gedaan. Daarom plaats ik het dorp en de dominee in de context van de geschiedenis van het eiland, de kerken op het eiland en in Oosterend. Ds. Juch krijgt een hoofdstuk tussen tal van andere hoofdstukken."

(Foto De Banier Henk Visscher)