Anders bekeken...

De Ark van Noach, is het zo ongeveer geweest? Dagenlang storm en regen, water zover als je kijken kunt. En iedereen in opmars, rijen dik. Mannen en vrouwen in de regen voor de Klimaatmars. Vechtlustige mensen. Alles moet maakbaar zijn, de natuur om ons heen, alles willen we naar onze hand zetten. Maandenlang draaien de kranen in Waalenburg, we willen daar natuur creëren. En de regen zijn we zat.

Kemphanen..

Ik heb problemen met andere nattigheid. Hoe krijg ik dat gaatje nu schoon? Met een lepeltje en een dweiltje ben ik achterin de koelkast bezig. Het leek wel een kikkerplas onder de groentebakken. Waar komt het water toch vandaan? Nog ff en de amfibieën springen me om de oren! Op het aanrecht staat een flinke uitstalling. Pakjes boter, slagroom, olijven, tomaten, een zak Elstar-appels, kwark, genoeg om te overwinteren. Ik ben niet zo heel erg benauwd van het klimaat. Nog sterker, manlief is thuis, het waait te hard om te vissen en hij zit samen met broerlief in de netten. Alle avonden zijn ze gezellig bij ons vrouwen aan tafel, eten we boerenkool met worst en kijken we tv bij kaarslicht. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het is wel handig om verder te kijken dan je koelkast, maar ik vraag me in alle ernst af of dat om ons heen gebeurt.

De wensen willen we samen op laten lopen met de natuur, de vraag is of dat mogelijk is. Kun je nog met regelmaat vliegen naar een ver oord en tevens roepen dat je geluidsoverlast hebt door luchthaven Schiphol? Kun je gebruik maken van een groot assortiment in de supermarkt en tevens de vrachtwagens die het vervoeren als vervuilers aanwijzen? Kun je de mode via internet bij je voordeur laten bezorgen en bezwaar maken tegen alle grote blokkendozen langs de snelweg? Kun je in twee auto's rijden en teuten over parkeerplaatsen?

Als we terug willen naar een beetje meer natuur dan zullen we bij moeten stellen, dat is een ding wat zeker is. De natuur is een groot fenomeen, de jaargetijden zullen ons blijven verrassen en er is een geweldig herstelvermogen. Maar net als de mens, heeft ook de natuur af en toe rust nodig. De bossen met zijn vogels, de zee met zijn vissen, alle biotopen, ook op Waalenburg.. Gewoon rust. Luisteren naar de wind, luisteren naar de kemphanen in Waalenburg. Is dat verleden tijd, nostalgie of zullen we ze ooit weer gaan horen? Als muziek in onze oren…

Nostalgie, net zoals de elpees waar ik naar op zoek ben op zolder. De opdracht: zet 10 lps 10 dagen op Facebook. Creedence, Simon & Garfunkel, ik stuit op Crowded House: "You always take the weather with you." Toen wisten ze het al….

Jozien

Hoe krijg ik dat gaatje nu schoon?