Achter de schermen

Verkiezingen

Wat was de 'wereld van de waterschapsverkiezingen' eigenlijk eenvoudig in 2003. Er stonden twee Texelaars kandidaat: Willem Grisnigt in de categorie 'gebouwd' en Arie Lap in de categorie 'ingezetenen'. Je kon schriftelijk je stem uitbrengen, aan stembureaus werd toen nog niet gedaan bij de waterschapsverkiezingen. Vakje aankruisen en alle papieren terug op de post. Lap en Grisnigt stonden elkaar door het verschil in categorieën niet in de weg en werden dus allebei met ruime voorkeurstemmen in het waterschapsbestuur gekozen. In 2008 werd het allemaal al wat politieker met politieke partijen en werd er voor het eerst via stembureaus gestemd. Lap was echter de enige kandidaat van Texel en kwam met 2.827 voorkeurstemmen wederom moeiteloos in het waterschapsbestuur.

In 2015 stonden er vijf Texelaars kandidaat, maar Lap - wederom de enige op een verkiesbare plaats - stak er met 2732 voorkeurstemmen opnieuw bovenuit. Komende woensdag zijn er zes Texelse kandidaten van wie nu twee op verkiesbare plaatsen: Arie Lap (derde bij Groen, Water & Land) en Arnold Langeveld die op de tweede plaats bij de VVD staat.

Een stemadvies op één van beide ga ik niet geven, in mijn beleving staan hier twee kandidaten die allebei weten hoe de hazen in de bestuurlijke wereld lopen. Een advies dat ik wel graag wil geven, is om woensdag in ieder geval een stem uit te brengen. Het is verleidelijk om het hoogheemraadschap als verantwoordelijke voor het afsluiten van Ceres en de aanleg van de zanddijk bij de PH-polder 'eens even een lesje te leren' door niet te gaan stemmen, maar daar schiet Texel weinig mee op.

Het zou ten eerste niet in verhouding staan tot de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan om 17 kilometer Waddenzeedijk te versterken en om vier verouderde gemalen te vervangen (bij elkaar rond de honderd miljoen euro). Ten tweede moet je er niet aan denken dat Texel zijn invloed binnen het bestuur van het waterschap zou zien minderen. Kijk naar de provincie, daar heeft de afgelopen vier jaar geen Texelaar in het bestuur gezeten en dat gaat - gezien de kandidatenlijsten - de komende vier jaar helaas ook niet gebeuren.

Kortom; maak komende woensdag die gang naar het stembureau, er ligt een mooie kans om voor de komende jaren meerdere Texelaars in het waterschapsbestuur te krijgen.

Jeroen van Hattum