Leerlingen bezig bij Ecomare, vastgelegd door OSG-persfotograaf Rui Hemelrijk.
Leerlingen bezig bij Ecomare, vastgelegd door OSG-persfotograaf Rui Hemelrijk. Foto: Rui Hemelrijk

Enthousiaste leerlingen waaien uit over Texel voor de Kunstweek

Alle leerlingen van de OSG - met uitzondering van eindexamenklassen - hebben zich deze week bezig gehouden met de Kunstweek. Zij deden dit onder de bezielende leiding van zo'n tachtig studenten uit het hele land en met hulp van vele moeders die de leerlingen naar alle verschillende locaties reden.

In aanloop naar de uitmarkt die vandaag gehouden werd op de OSG - in de krant van dinsdag meer daarover - hadden de leerlingen een druk programma. Alle vormen van kunst kwamen aan bod. Zo konden de leerlingen kiezen voor toneel, kunst, muziek, maar ook voor media. Lena Holleman uit Hv2c zit in de 'De Pers' van de Kunstweek. Afgelopen week ging ze het hele eiland over. "We schrijven iedere dag een nieuwsbericht, we plaatsen updates op het Instagram-account van de Kunstweek en we maken filmpjes. We doen De Pers met acht man", vertelt ze enthousiast.

Tamar Berndt heeft vanuit haar opleiding al wel eerder met leerlingen gewerkt. Een hele week aaneengesloten is echter nieuw en het bevalt. "Je krijgt de ontwikkeling van de leerlingen mee in zo'n week. De betrokkenheid neemt toe, op een andere manier dan wanneer je tijdens stage leerlingen één of twee keer in de week ziet. De betrokkenheid en het enthousiasme van de leerlingen is groot. Je hebt leerlingen die helemaal bevrijd lijken zodra ze bezig mogen met een dergelijk project. De kinderen die ik begeleid zijn bezig met beeldende kunst. Van vingerpoppetjes tot een installatie zo groot als een klein kantoor", vertelt ze.

In de persgroep komt veel aan op timing, legt Lena uit. "Als je binnenkomt als ze alleen maar aan het praten zijn, levert dat niet echt leuke beelden op. Daarom maken we 's ochtends een goede planning. Het is leuk dat je overal bij mag zijn." Maar wat is haar nu het meest opgevallen? "Ten eerste sommige grote installaties - ik denk dat dat bij Tamar was. De studenten hebben echt leuke vragen. "Of het hier wel eens niet waait en of het wel zin heeft om op Texel een kapsel te hebben, vanwege al die wind", lacht ze.

Docente Marlieke Daals is blij met het verloop van de Kunstweek. "Niet in de laatste plaats door de inzet van de ouders die de leerlingen overal heen rijden, van Den Hoorn tot Oosterend. Dat is met dit weer toch een fijne bijkomstigheid. Het is prachtig om te zien dat de leerlingen zo gemotiveerd zijn. Ik kijk uit naar de presentaties op de uitmarkt", vertelt ze woensdag.