Arnold Langeveld:
Arnold Langeveld: "Veiligheid achter de dijken, schoon oppervlaktewater en innovatie." Foto: Jeroen van Hattum

Innoveren voor behoud zoet water

Arnold Langeveld uit Eierland staat tweede op de kieslijst van de VVD voor de waterschapsverkiezingen die woensdag 20 maart worden gehouden. Hij doet voor het eerst mee aan de verkiezingen voor Hollands Noorderkwartier.

Noem het onderwerp 'water' en Arnold Langeveld begint er met verve over te praten. Vanuit zijn werk in de landbouw had hij al de nodige belangstelling voor de omgang met water en die belangstelling werd groter toen hij in 2000 betrokken raakte bij de bestrijding van wateroverlast op het eiland. "Dat jaar nam ik namens de landbouw zitting in een crisisteam op het gemeentehuis naar aanleiding van de enorme regenoverlast. Het waterschap heeft toen adequaat gereageerd en pijpen over de dijk laten leggen om de afvoercapaciteit te verhogen. Sinds dat moment heb ik altijd extra interesse voor water gehad."

Als waterschapsbestuurder wil Langeveld zich inzetten voor veiligheid achter de dijken, schoon en voldoende zoet oppervlaktewater, landbouw en natuur, terugdringing van medicijnresten uit het water en innovatie. Met dat laatste is hij zelf in de praktijk volop bezig. Hij was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de zogeheten 'zoete stuw' om zout water in de sloot versneld af te voeren en zoet water langer vast te houden. Dat project kwam voort uit het samenwerkingsverband Texel Water, werd ontwikkeld door twee bureaus en werd op Texel in samenwerking met het hoogheemraadschap door de LTO getest. "Daar zijn we tweede mee geworden bij de Waterschapsinnovatieprijs."

Het past allemaal bij het streven van Langeveld om zoet water zo lang mogelijk vast te houden. "We pompen op Texel per jaar gemiddeld 44 miljoen kubieke meter zoet water de Waddenzee in, terwijl we dat hier in droge tijden hard nodig hebben. Dat vraagt om maatregelen en innovaties." Mooi inspirerend voorbeeld daarvan is volgens Langeveld het Masterplan Water dat circa twintig jaar geleden ontstond en waarbij diverse partijen op het eiland met elkaar samenwerkten op het gebied van water. Zelf was hij een aantal jaar geleden betrokken bij de oprichting van Texel Water waarin gemeente, provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Hollands Noorderkwartier, LTO, De Lieuw en de waterleidingmaatschappij met elkaar samenwerkten. Dat platform is inmiddels opgegaan in LONNT (Landbouw, Ondernemend Natuur Netwerk Texel). "Daar zijn we momenteel bezig met een Gebiedsplan Water." De plannen die in het Masterplan Water stonden, zijn uitgewerkt, maar de ontwikkelingen gaan verder. Op het moment zijn er plannen om in een gebied van twee keer honderd hectare (twee verschillende pilots) een ondergrondse wateropslag te realiseren op een diepte van acht tot tachtig meter. De gedachte is daar in natte tijden zo'n zeven tot tien miljoen kuub op te slaan, zodat het in droge tijden beschikbaar is. "Dan hoef je het water niet de zee in te pompen. Aan het landschap hoef je bijna niets te veranderen, maar de effecten kunnen heel mooi zijn."

Volgens Langeveld is het mooie aan het waterschap dat het de oudste bestuurslaag van Nederland is en dat daar de basis voor veel zaken in de huidige tijd is gelegd. "De edelen moesten eeuwen geleden in het waterschap al samenwerken met anderen om de dijken op orde te hebben. Het woord 'polderen' komt daar letterlijk vandaan. Dankzij al die samenwerking hebben we hier in Nederland wel één van de vruchtbaarste delta's ter wereld met goede landbouwgrond. Alleen ben je individueel en sta je alleen. Je kunt het beste samenwerken." Als waterschapsbestuurder wil Langeveld proberen anderen meer te betrekken bij de gang van zaken in het hoogheemraadschap. Andere belangrijke punten voor hem zijn dat het hoogheemraadschap de kosten beheerst en zich bij de kerntaken houdt. "Een hoogheemraadschap hoeft geen leverancier van energie te worden." Volgens Langeveld is het prettig om te werken vanuit behoud van het landschap. "Schapen horen gewoon op de dijk te blijven lopen." Hij hoopt bij het besturen van het hoogheemraadschap gebruik te kunnen maken van zijn netwerk dat hij door de jaren heen heeft opgebouwd. Het algemeen bestuur van Hollands Noorderkwartier is volgens Langeveld te combineren met het voorzitterschap van LTO Texel. Volgens Langeveld kan hij ook de nodige tijd beschikbaar maken voor het bestuur. "Mijn dochter Marianne heeft het hotel goed in de vingers en mijn zoon Pieter runt de boerderij, dus ik heb tijd beschikbaar om aan het hoogheemraadschap te besteden."

Extra belangstelling voor water gekregen tijdens crisis in 2000