Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

De kant langs

Rijdende Rechter

Wel eens naar de Rijdende Rechter gekeken? Een bijzondere vorm van leedvermaak, vaak over hoog opgelopen burenruzies. Buren die elkaar naar het leven staan over overhangende takken, kukelende hanen, stinkende schoorstenen en wat al niet meer. Slepende kwesties waarin je zelf niet verzeild wil raken en waarover meester Visser of zijn opvolger John Reid zich moet uitspreken.

De mobiele magistraat kwam ook een keer naar Texel. Hij liet zich in zo'n tuctuc over het eiland tuffen. Hij was hier om te oordelen over de befaamde "Vleugel van Ed". De concertvleugel die met geld van Texelaars was gefinancierd en werd beheerd door de Welzijnsstichting. Toen die failliet ging "ontvoerde" een groepje bezorgde Texelaars het instrument. De Rijdende Rechter werd een oordeel gevraagd, heel Nederland kon meegenieten van deze Texelse klucht. Het is alweer een tijdje geleden en de vleugel is al lang boven water. Hij wordt beheerd en verhuurd door een keurige stichting (met onder meer Dyo Wassink, Peter Bakker en Marleen Taat in het bestuur) en staat hoofdzakelijk in het Hoornder kerkje, tijdens concerten wordt er geregeld op gespeeld.

Burenkwesties, hoe zou dat op Texel zijn? Er zal best wel eens wat zijn, maar de Rijdende Rechter heb ik hier voor burenruzies nog niet gezien. Toch moest ik er even aan denken toen ik door de Kogerstraat fietste. Niet omdat de buren elkaar daar naar het leven staan. Heetgebakerd lijken ze me ook niet. Maar het broeit er wel. Nu nog protestborden over de voorgenomen herinrichting van de straat, maar als dat signaal niet wordt opgepikt, zou het wel eens tot ingrijpender acties kunnen komen, zo verzekderde mij een boze buurtbewoner.

Frustratie die ik mij goed kan voorstellen, als er zoveel verkeer door je straat dendert en in de toekomst waarschijnlijk nog meer en (wellicht) nog sneller. Want de problemen in de Kogerstraat (parkeren, overlast, onveiligheid, etc.) zijn niet los te zien van de groei van het toerisme en de toenemende verkeersdrukte. Maar ook met het uitblijven van afdoende verkeers- en parkeermaatregelen.

Daarover zijn al heel wat rapporten geschreven. In de Mobilititeitsvisie van 2015 waar naar wordt verwezen, staat niets over de verkeerscirculatie in Den Burg. In het parkeerplan van 2009 lees ik wel dat er 440 parkeerplaatsen bij moeten komen. We zijn inmiddels tien jaar verder, maar die 440 kan ik nog nergens ontdekken. We zagen het Actieplan Mobiliteit voorbij komen, nu het Wegencategoriseringsplan, binnenkort als klap op de vuurpijl het Verkeerscirculatieplan. Maar zou het voor de Kogerstraat tot een oplossing leiden?

Het is een ingewikkeld vraagstuk waarin allerlei belangen een rol spelen. Bewoners willen rust in hun straat en willen de auto's door éénrichtingverkeer omleiden. Ondernemers, onder meer aan de Bernhardlaan, willen dat juist niet en klommen ook in de pen. Automobilisten willen graag de kortste weg van en naar het centrum, de ondernemers daar willen dat het hun publiek makkelijk wordt gemaakt om hun zaken te bereiken. En dan zijn er de supermarkten die als verkeersmagneet werken. De gemeente wil voor een goede geleiding naar het centrum een "inprikker" van de Kogerstraat maken.

Zóveel verschillende belangen. Algemeen belang gaat boven individueel belang. Maar ook boven het belang van een hele straat? Je zou haast zeggen, een typisch gevalletje voor de Rijdende Rechter. Misschien moet die maar eens een ritje door de Kogerstraat maken, uiteraard met gematigde snelheid. Ik hoop, zeker voor de mensen in de Kogerstraat die door dit akkefietje volgens mij een stuk hechter zijn geworden, dat ze er tijdens hun feestelijke straatbarbecue met een goed gevoel op kunnen terugkijken.

Gerard@texelsecourant.nl