Veldrijdster Denise Betsema boekte dit seizoen de ene na de andere overwinning.
Veldrijdster Denise Betsema boekte dit seizoen de ene na de andere overwinning. Foto: Bron: Deniesoverseas

Denise Betsema: Toen ik op mijn tiende begon met wielrennen wilde ik al prof worden

Mesa en Marly van de Jozefschool interviewden voor de Texelse Scholierenkrant de succesvolle veldrijdster Denise Betsema.

Waarom doe je aan wielrennen?

Ik heb fietsen altijd heel erg leuk gevonden en dat vind ik natuurlijk nog steeds. Ik vind het heerlijk om buiten te sporten, zelfs als het regent ga ik liever buiten fietsen dan binnen op een hometrainer bijvoorbeeld. Je ziet met wielrennen ook heel veel van je omgeving. Ik ken inmiddels het eiland al heel erg goed. Zowel in het bos als op de wegen.

Wilde je vroeger al wielrenster worden?

Ja, vanaf mijn tiende jaar toen ik begon met wielrennen en mountainbiken wilde ik al 'prof' worden. Ik was altijd fan van Leontien van Moorsel later ook van Marianne Vos. Inmiddels rijd ik wedstrijden tegen Marianne Vos en sta ik regelmatig met haar samen op het podium. Dat vind ik nog steeds heel erg bijzonder.

Hoeveel uur in de week train je?

In de zomer train ik maximaal 20 uur per week. In de winter is mijn wedstrijdseizoen minder. Ik rijd dan namelijk twee of soms drie uur wedstrijden per week, dus dan houd je natuurlijk minder tijd over om te trainen. En daarnaast is het ook heel belangrijk om te herstellen tussen de trainingen en wedstrijden door.

Hoe combineer je je thuisleven met je sport?

Vanaf dat de kinderen naar school zijn gegaan had ik meer tijd om te trainen. Ik train eigenlijk altijd wanneer Jukka en Wolf op school zijn. Zij vinden het natuurlijk soms ook leuk om samen te gaan fietsen dus dat doen we ook regelmatig.

Wat vinden je kinderen ervan dat je aan wielrennen doet?

Jukka en Wolf vinden het eigenlijk heel normaal dat ik prof veldrijdster/wielrenster ben. Voor hen voelt dit niet anders dan dat mijn moeder bijvoorbeeld kapster was. Als je ermee opgroeit, dan hoort het er gewoon bij. Natuurlijk vinden ze het ook wel stoer soms, bijvoorbeeld wanneer ik op het podium sta. Ze vinden het natuurlijk ook heel leuk als ze me op TV zien, en helemaal als klasgenootjes dit ook hebben gezien!

Mesa van den Elst en Marly Siebeling, Jozefschool groep 8.


.