De studenten in het gemeentehuis, waar ze in een rollenspel leerden hoe de besluitvorming in een gemeenteraad werkt.
De studenten in het gemeentehuis, waar ze in een rollenspel leerden hoe de besluitvorming in een gemeenteraad werkt. Foto: CCK Inholland

Studenten presenteren ideeën circulair Texel

Studenten van acht verschillende opleidingen van Inholland kwamen een week lang samen op Texel om in vijf teams te strijden voor het beste idee om Texel circulair te maken.

Donderdag presenteerden vijf teams van Inholland ideeën om Texel circulair te maken, aan een jury die bestond uit wethouder Huisman, Inholland directeur Van der Bijl, Schreuder als clustermanager van Inholland, vice-voorzitter LTO-Noord Veeger en Pepijn Lijklema namens Texlabs. De studenten werden beoordeeld op hoe het bij Texel past, op duurzaamheid en op haalbaarheid. Er waren ook twee studenten, Daan van der Veer en Samuel Brouwer, die op Texel zijn opgegroeid. De jury liet weten onder de indruk te zijn van de innovatieve ideeën en zag zeker mogelijkheden voor Texel. "Het grootste probleem bij transitie is niet techniek of geld, maar om sectoren en organisaties, die elkaars "taal" niet goed spreken, allemaal achter één plan te krijgen. De studenten, van totaal verschillende opleidingen, hebben voor het eerst ervaren hoe moeilijk dat is, maar ook wat de meerwaarde is als je aan het einde gezamenlijk een plan presenteert dat alle maatschappelijke aspecten belicht", stelt Lijklema.

De in totaal 33 studenten waren van zondag tot en met vrijdag op Texel om zich te verdiepen in het onderwerp. Zij kregen gastcolleges van onder meer TOP, LTO-Noord, Duurzame Alliantie Texel, het NIOZ en Urgenda. Uiteindelijke winnaar was "Het Benne Tied"-idee. Het idee is om een fonds op te richten om Texel circulair te maken, waarbij iedere postcoderegio via bijvoorbeeld dorpscommissies zelf mag bedenken en beoordelen welke projecten worden uitgevoerd. Een andere groep had een idee om een stichting op te richten met afgevaardigden van alle belangrijke organisaties op Texel om zo brede draagvlak voor ideeën te garanderen: als een samenwerkingsplatform en als een kenniscentrum. Daarnaast was er een team dat een waterkeurmerk had bedacht, dat voor toeristen inzichtelijk maakt in hoeverre een recreatiebedrijf besparende maatregelen heeft voor het watergebruik, omdat op dit moment toeristen bijna drie keer zoveel water gebruiken per dag als bewoners. Eén groep had zich gericht op afval als grondstof, door een recreatiepark te beschrijven waar alles gebouwd was van plaatselijk afval. Tot slot was er een groep die mogelijkheden zag om zeewier op grotere schaal te kweken als grondstof voor bioplastic en natuurlijke bemesting voor Texelse boeren.

Bijzonder was dat een zesde groep, bestaande uit zeven studenten van de multimedia-opleiding uit Rotterdam, de hele week alles gefilmd heeft. Megan Bosch, student multimedia en entertainment management: "Het was leuk om te zien en vast te leggen, hoe studenten van alle verschillende opleidingen steeds meer over duurzaamheid begonnen te begrijpen. Als cameracrew snapten wij daar vaak niks van, maar wij hadden juist weer kennis over bijvoorbeeld privacy-wetgeving die anderen niet hadden".

Precies een jaar geleden tekenden Inholland, TerraTechnica en de gemeente Texel op initiatief van Texlabs een convenant om langdurige samenwerking tussen de organisaties tot stand te brengen. "De studenten hebben op Texel kunnen zien hoe moeilijk het in de praktijk soms is voor burgers, ondernemers en bestuurders om in mogelijkheden te denken, waardoor ambitieuze doelstellingen voor 2020 niet gehaald worden", aldus Fred Gardner. "Het was mooi om te zien hoe de jonge generatie, misschien wel meer daadkracht en lef toont dan de generatie die nu nog aan de macht is", vult Robert Drooghmans aan als begeleider