Polder Ceres waar de watercrassula is aangetroffen.
Polder Ceres waar de watercrassula is aangetroffen. Foto: Jeroen van Hattum

Bestrijding watercrassula in Ceres

De provincie Noord-Holland gaat de komende tijd de opmars van de watercrassula in polder Ceres een halt toeroepen.

Watercrassula is een exotische waterplant die snel om zich heen kan woekeren en lastig te bestrijden is. De plant kan volgens de provincie een probleem worden voor de natuur op het eiland, omdat hij inheemse soorten verdringt. De watercrassula kan ook de doorstroming van watergangen belemmeren.

Volgens de provincie wordt er grond aangebracht in de polder Ceres om te voorkomen dat de watercrassula verder kan groeien. Op die manier wordt de groeiplaats ongeschikt gemaakt. "Dat is in dit geval de beste methode." Het aanbrengen van grond gebeurt in het broedseizoen, omdat er volgens de provincie niet gewacht kan worden. "Er is nu actie nodig, er kan niet gewacht worden tot het volgend najaar." Volgens de provincie wordt bij de werkzaamheden zo goed mogelijk rekening gehouden met de de aanwezige natuurwaarden in polder Ceres. De provincie bestrijdt de watercrassula gezamenlijk met het hoogheemraadschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de gemeente. Het werk moet voor 1 mei zijn afgerond.

Staatsbosbeheer liet eind vorig jaar in een boswachtersblog weten dat drie plekken op Texel zijn besmet met watercrassula. Volgens SBB is het verstandig als er eilandbreed onderzoek wordt gedaan naar de potentiƫle groeiplaatsen. Het Australische plantje werd in 1995 voor het eerst in Nederland waargenomen.