Gezamenlijke uitsmijter van het Fortisimo-orkest en Excelsior.
Gezamenlijke uitsmijter van het Fortisimo-orkest en Excelsior. Foto: Job Schepers.

Jong en oud samen

Jong en oud kwamen samen tijdens het Winterconcert van Excelsior dat zaterdag onder grote belangstelling werd gehouden in dorpshuis De Bijenkorf in Oosterend. Als vanouds was het een drukte van jewelste.

Kees Vlaming werd aan de ene kant in het zonnetje gezet vanwege zijn zeventig jarig jubileum bij de fanfare, aan de andere kant speelden de jeugdorkesten 'de Notenkrakers' en het 'Fortisimo orkest' - met jongelingen vanaf zeven jaar - de sterren van de hemel.

Vlaming was niet de enige jubilaris. Jan Krotje (40 jaar) - en Kees Kuiper (25 jaar) hadden ook reden voor een feestje. Hoewel Excelsior qua samenstelling wat vergrijst, is er zeker bestaansrecht voor de christelijke muziekvereniging. Al ruim voordat de eerste tonen klonken, zat de gymzaal van De Bijenkorf afgeladen vol.

Het concert begon met een zwaar stuk, 'De Zwaanriddersage' van componist Jan Bosveld. Daarna werd het allemaal wat luchtiger. De 'Hongaarse dansen nr. 5' van Johannes Brahms zal voor iedereen die het stuk hoort een feest van herkenning zijn. Het was het eerste jaar dat de malletband afwezig was, maar het gat werd uitstekend opgevuld door de jeugdorkesten van Artex die onder leiding stonden van Loes Bakker. De notenkrakers - in de leeftijd van zeven tot tien jaar - waren zichtbaar zenuwachtig, maar lieten zich niet van de wijs brengen. Ze speelden nummers als 'Dronken Zeeman', 'Calypso' en de 'Can-Can'. Via de Queen-klassieker 'We will rock you' met meestampende en -klappende aanwezigen werd toegewerkt naar het toetje voor de pauze. De hele zaal zong enthousiast mee het Jamaicaanse 'Run go See'. "Het was wel spannend, maar ook heel leuk", stelde een enthousiaste Quinty. Er was duidelijk te horen dat er vanaf september hard geoefend was.

Na de pauze denderde Excelsior lekker door en het slag- en blaaswerk vulde de zaal. Het Fortisimo-orkest speelde een set met nummers als 'Gipsy Tale', een moderne versie van 'Spartacus' en 'Medieval wars', waarna Excelsior de zaal aan het meezingen kreeg met een uitgebreide Grease-medley. Als knallende afsluiter speelden Het Fortisimo-orkest en Excelsior tezamen 'Easy Pop Suite'. Niet alle instrumenten van de jeugdorkesten zijn geschikt voor de fanfare, maar hoop voor een muzikale toekomst op Texel is er zeker.

Afbeelding