Ideeën voor zorgappartementen op plek van vrijkomende scholen

Lekker Tuus van Maya Pekel en Anne Zegers heeft bij de politieke partijen het verzoek neergelegd om appartementen voor 24 uurs zorg in vrijkomende schoolgebouwen in Den Burg te realiseren.

Dat deden de twee dinsdagavond tijdens de commissievergadering op advies van wethouder Edo Kooiman en ex-wethouder Sander van Knippenberg met wie ze voor zijn vertrek nog om tafel zaten. Lekker Tuus is de organisatie waarmee Maya en Anne in juni 2018 van start gingen op het eiland om zorg te verlenen waarbij ze de zorgvrager centraal stellen.

Volgens de twee bestaat er in de praktijk grote behoefte aan een 24 uurs woonvoorziening, waardoor ze zich naast de wijkverpleging zijn gaan oriënteren op de mogelijkheden om op een vaste plek zorg te kunnen verlenen. De twee zijn inmiddels in gesprek met de dorpscommissie van Den Hoorn over mogelijke zorgappartementen op de plek van de Drijverschool en wordt er met de dorpscommissie van Oosterend gesproken over mogelijke nieuwbouw bij dorpshuis De Bijenkorf. Het oog is eveneens gevallen op schoollocaties in Den Burg die vrijkomen zodra de basisscholen hun intrek hebben genomen in het nog te bouwen Onderwijscentrum.

De eerste reacties van de politieke partijen op de ideeën waren positief. Cees Hoogerheide (Texels Belang) gaf het advies aan de gemeente om bij eventuele aankoop van grond de grond te bestemmen voor sociale woningbouw om de kosten laag te houden. William Witte (TB) wilde van wethouder Kooiman weten in hoeverre de ideeën van Lekker Tuus worden opgenomen in een collegevoorstel over de toekomst van de vrijkomende schoollocaties. Volgens Kooiman wordt het meegenomen, maar is het aan de raad om beslissingen te nemen. Volgens de twee wordt gedacht aan acht tot tien appartementen, omdat dat rendabel te maken is. Wat de zorg betreft, gaat het onder meer om somatische en psycho-geriatrische zorg, waarbij samengewerkt wordt met andere zorgaanbieders.