Els Blom aan het werk in de eigen kas in de groentetuin.
Els Blom aan het werk in de eigen kas in de groentetuin. Foto: Jeroen van Hattum

Dingen uitproberen in kas in groentetuin

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is de Hoge Berg, vooral in het voorjaar als de lammetjes er ronddartelen en de stinsen planten bloeien in het "pannenkoekenbossie". En lange wandelingen maken op de Hors.

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in het Lidwina ziekenhuis in Den Helder. Mijn vader was zo blij dat ik gezond geboren was als eerste kindje, dat ik als tweede naam Lidwina heb gekregen. Verder ben ik hartstikke Tessels. Ik heb 8 jaar op Zevenhuizen gewoond en daarna zijn we verhuisd naar de Kogerstraat in Den Burg. Na de Havo heb ik op de Pedac (pedagogische academie) in Den Helder gezeten. Ik heb het hele land door gesolliciteerd als leerkracht en heb op Texel werk gekregen.

Korrelgrootte van zandmonsters bij Ceres bepaald

Wat voor werk heb je gedaan?

Ik heb eerst een jaar in het verpleeghuis gewerkt op de bezigheidstherapie en kon daarna aan het werk op de Lubertischool in De Koog. Daar heb ik 10 jaar gewerkt als leerkracht in groep 3 en 4 en daarna kwam Vluchtelingenwerk vragen of er een asielgroep klas bij ons mocht komen. Die heb ik toen opgezet en nog een jaar gedraaid. Daarna ben ik naar de Jozefschool gegaan en heb daar bijna 25 jaar een kleutergroep gedraaid. Dit heb ik tot 1999 fulltime kunnen doen, omdat mijn man Dick Blom huisman was en voor onze 2 dochters zorgde. Daarna heb ik 4 dagen voor de klas gestaan.

In 2017 ben ik gestopt in het onderwijs. Ik ben nu reisgids op de bus op Texel. En ik heb zand gezeefd voor de polder Ceres. Ik kreeg zandmonsters van het gebied en moest de korrelgrootte bepalen. Ik heb respect voor iedereen die mee heeft gewerkt aan de totstandkoming van de polder Ceres. Wat een ingenieus plan en wat is dat terdege uitgevoerd door Jan de Nul!

Wat was het mooie aan lesgeven?

Het leuke aan lesgeven vond ik dat kinderen zich veilig moesten voelen in de klas, hun welbevinden goed was en dat ze van daaruit dingen konden leren. Als je de omgeving voor kinderen rijk maakt en ze voelen zich fijn, dan komen ze vanzelf tot leren en exploreren. Ik vond dit een uitdaging om voor elkaar te krijgen. Elk kind met zijn eigen capaciteiten verder brengen.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Ik heb een groentetuin en sinds kort staat daar een kasje bij en daar geniet ik van om daar zoveel mogelijk van te oogsten en dingen uit te proberen. Met een wisselschema probeer ik daar dingen uit en probeer het seizoen zo lang mogelijk te maken. Vorig jaar had ik in januari al radijs en spinazie in de koude kas gezaaid, maar dat was te vroeg.

Ik loop excursies voor de stichting NET (Natuurexcursies Texel). Als Staatsbosbeheer of Ecomare gidsen tekort hebben, lopen wij die. Wij zijn met 16 gidsen. Ik loop in de zomer graag op het wad. De Slufter-Noord is mijn favoriete gebied om doorheen te lopen en te genieten door het zoute slik en de mooie vergezichten. Ik vind het een voorrecht om daar met een groep door heen te struinen. Ik ben verder vrijwilligster bij Texelse Kost. Als er producten op de website worden besteld, pak ik die in in kratten en kunnen de klanten ze ophalen. Dit doen we om de beurt met 5 mensen. Ik ben ook op bridgeles in de Buureton met 2 vriendinnen, dat is om mijn hersenen fit te houden, ik vind het heel leuk! Oh ja ik doe ook nog Yoga!

De laatste maanden zijn we met mijn zussen en broer mantelzorgers geweest voor mijn ouders. Ze zijn nu weer samen in een mooi appartement in de Gollards. Mijn vader is erg ziek geweest, gelukkig kon hij revalideren in het verpleeghuis op Texel en nu kunnen ze toch weer samen wonen in de Gollards en hij leest weer de Texelse Courant! Ik wil iedereen bedanken die mijn ouders verzorgd heeft in de afgelopen maanden!

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Tesselaars zijn makkelijk volk. Dat kan ik makkelijk zeggen want half Tessel is familie van mij. Mijn vader komt uit een gezin van 11 Boogaards en die hebben er ook weer allemaal een aantal. Er spelen er heel veel voetbal! Of ze spelen klaverjas. Mijn moeder is er eentje van Dirk van de Vrolijke (Witte).

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De Hoge berg, de Hors en de Slufter moeten zo blijven! Evenals de verhouding tussen visserij, landbouw en toerisme. Texel moet niet alleen maar toerisme worden, daar maak ik mij zorgen over, het moet niet als Vlieland worden dat ze ons ook de "Gooise Matras" gaan noemen, met alleen maar dure bungalows.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Er zou een zandplan moeten komen. De ene dag rijden er vrachtwagens zand heen langs ons huis en de volgende dag gaat het weer terug naar wat anders……

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Ik hoop dat er vakantiewoningen en kampeerplekken blijven voor mensen die niet zoveel te besteden hebben of die niet zoveel willen besteden.

Wat mis je op Texel?

Niets, als ik naar de stad wil of naar mijn dochters, pak ik de boot en ben ik er lekker uit. En voor vakantie pakken we de caravan en zetten hem aan het water ergens anders in Nederland of verderop.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Iedereen die in het onderwijs werkzaam is en ook iedereen die in de zorg werkt! Ik heb respect voor ze, vooral die rompslomp die ze allemaal moeten bijhouden!

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

We leven allemaal van het toerisme op het eiland. Het aantal bedden moet zeker niet vergroot worden.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop dan nog gezond te zijn en met Dick hier te wonen en te genieten van het leven! En dan met tussenpozen te toeren met de caravan.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ardi Kuup, een yogamaatje van me.