Afbeelding
Foto: Job Schepers

OSG

Het is alweer even geleden dat ik iets heb geschreven. Maar er is toch iets wat me van het hart moet. Het rumoer rond de slechte onderwijsresultaten op de OSG is alweer een beetje aan het stillen, maar toch moet ik daar nog iets over zeggen. De OSG en met name mevrouw Engbrenghof kreeg een storm van kritiek over zich heen en het lag allemaal alleen maar aan school en aan de rector. Enig realisme hierbij ontbrak, helaas.

Zeker, de school heeft het er niet al te best van afgebracht. Maar het is niét eerlijk alle schuld bij school neer te leggen. Allereerst heeft Marcella gelijk met dat veel leerlingen niet gemotiveerd zijn. Het is tegenwoordig best wel cool om lage cijfers te halen, en als je hoge cijfers haalt ben je een nerd. Vaak wordt gezegd dat de school dan maar moet motiveren. Dat is te kort door de bocht. School kan de leerlingen geen intrinsieke motivatie aanbrengen en er wordt vaak vergeten dat de ouders hier ook een belangrijke rol in hebben. De ouders van slecht presterende leerlingen mogen ook bij zichzelf te rade gaan. Hebben zij bijgedragen aan dat hun kind optimaal zou kunnen presteren op school? Veel ouders willen dit niet inzien en de school heeft het weer gedaan. Een ander belangrijk punt is dat het gewoon ontzettend lastig is goede Nederlands- en Engelsdocenten te krijgen. Landelijk. Daar kan de OSG verder niet zoveel aan doen. Net als het ziekteverzuim. Het is niet redelijk de OSG dit aan te rekenen.

Wat je de OSG wél kunt aanrekenen is dat het de leerlingen te weinig stabiliteit geeft met steeds wisselende systemen en lestijden. En dat ze maatwerk willen leveren, maar tegelijkertijd één schoolsysteem van VMBO tot VWO willen hanteren. Als je maatwerk wilt leveren, zie dan in dat VMBO'ers op een andere manier leren en meer structuur nodig hebben dan VWO'ers. In mijn ogen moet de OSG dan ook niet alle niveaus met hetzelfde schoolsysteem opzadelen, dat werkt gewoon niet. Maar ik heb het idee dat een dialoog hierover met al die oververhitte ouders niet echt mogelijk is. Kortom: misschien moeten de boze ouders eerst beter nadenken en luisteren voor ze de OSG verklaren tot een monster dat probeert al hun kinderen te laten zakken voor hun examens.
Martin van der Vlist