De tijdelijke woningen achter het gemeentehuis aan de Slingerweg.
De tijdelijke woningen achter het gemeentehuis aan de Slingerweg. Foto: Jeroen van Hattum

Texel moet achterstand huisvesting statushouders wegwerken

De gemeente moet van de provincie Noord-Holland vóór 1 juli de achterstand op het gebied van de huisvesting van statushouders wegwerken.

Volgens de gemeente gaat het om de huisvesting van in totaal 18 mensen die als vluchteling zijn erkend en in Nederland mogen blijven. Het is niet de eerste keer dat Texel van de provincie te horen krijgt dat er een achterstand is ontstaan; stedelijk gebied is vaak meer in trek dan gebied dat als afgelegen wordt beschouwd. Volgens wethouder Hennie Huisman moet ook rekening worden gehouden met het groot aantal woningzoekenden dat er al op het eiland is.

Gemeente en Woontij hebben een plan van aanpak opgesteld om aan de voorwaarden te voldoen, al is dat volgens Huisman ook om te voorkomen dat de provincie een plan van aanpak opstelt en Texel geen inbreng meer heeft. Bekeken wordt onder meer of bij de nieuwe woonunits die mogelijk aan de Slingerweg achter het gemeentehuis gaan komen, ruimte voor de huisvesting van statushouders kan worden gecreëerd. Hetzelfde geldt voor woningen die op het 'Landje van Pelgrim' bij de nieuwbouw van Omring moeten komen. De gemeente spreekt over in totaal twintig woningen waarvan tien voor statushouders en tien voor mensen die met spoed woonruimte zoeken (de zogeheten spoedzoekers). Volgens Huisman kan op die manier het mes aan twee kanten snijden: woonruimte voor mensen die voor werk /opleiding naar Texel komen en woonruimte voor statushouders. Volgens het plan van aanpak wordt er ook gekeken of er tijdelijk meer statushouders in Den Helder gevestigd kunnen worden, wordt er meer vaart achter de aanpak van de woningnood in zijn geheel gezet, worden er twee gezinswoningen vrijgehouden en komt er regelmatig overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Volgens wethouder Huisman wordt geprobeerd via het COA statushouders naar Texel te krijgen die meteen kunnen instromen in beroepen waar een grote behoefte aan personeel is.

Voor de huisvesting van statushouders zijn gemeenten afhankelijk van de taakstelling die het rijk oplegt. De gemeente hoort om het half jaar wat de nieuwe taak voor het komend half jaar is. Het aantal mensen is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Voor de eerste helft van 2019 moet Texel zeven mensen huisvesten. Voor de tweede helft van 2018 moesten nog elf statushouders worden gehuisvest en dat maakt samen achttien.