"Behoud 80 km op hoofdwegen Texel"

Het hoofdwegennetwerk op Texel moet volgens Texels Ondernemers Platform TOP een maximum snelheid van 80 kilometer per uur behouden.

Dat stelde woordvoerder Michel Gregoire dinsdag tijdens de raadscommissie waar het Wegencategoriseringsplan werd besproken. Het standpunt wekte verbazing, omdat TOP zich volgens het advies van het college aan de raad, kon vinden in het plan met voorstellen om op de meeste wegen de snelheid terug te schroeven van 80 naar 60 km per uur.

Dat bleek verkeerd verwoord. TOP had op 20 december tijdens een oriënterend gesprek met de gemeente aangegeven dat het plan nog met de achterban besproken moest worden, voordat TOP met een reactie zou komen. Wethouder Hennie Huisman zei inmiddels het initiatief genomen te hebben tot maandelijks overleg tussen de gemeente en TOP. Tijdens de oriënterende bijeenkomst op 20 december had TOP niet duidelijk aangegeven nog een gesprek te willen hebben over het plan en de gemeente had evenmin die interpretatie gemaakt, waardoor er misverstanden waren gerezen.

Volgens TOP zou het prettig zijn als er 80 km per uur van kracht blijft op de verbindingswegen tussen Den Burg en De Cocksdorp, Den Burg en Den Hoorn, Den Burg, De Waal en Oudeschild en tussen De Waal en Oosterend. De Pontweg tussen 't Horntje en De Koog zou al 80 km blijven. Volgens het ondernemersplatform moet er gewerkt kunnen worden om een eilandeconomie van €750 miljoen draaiende te houden. Gregoire pleitte namens TOP eveneens voor goede ontsluitingen van de dorpen voor het verkeer. Het pleidooi betekent dat er mogelijk extra kosten nodig zijn voor de verbindingswegen. Daarvoor wordt bij TOP onder meer naar de opbrengsten van het Texelvignet gekeken. "Dat biedt ruimte voor creatieve oplossingen."

Er werd dinsdagavond door de politieke partijen al wel over het Wegencategoriseringsplan gesproken, maar verdere behandeling volgt in het najaar. Dat gebeurt volgens het college dan tegelijkertijd met het parkeer- en verkeerscirculatieplan dat eveneens in voorbereiding is, zodat beide plannen gelijk opgaan. Dat biedt de gemeente meer tijd om alternatieven voor het Wegencategoriseringsplan uit te werken en te bespreken met betrokkenen. Een aantal partijen, waaronder TOP, heeft aangegeven graag nog eens met de gemeente om tafel te gaan over dat plan. Daarin worden de wegen onderverdeeld in categorieën, zodat de inrichting en de snelheid daarop aangepast kunnen worden. Het huidige Wegencategoriseringsplan dateert uit 1999, maar de praktijk komt in veel gevallen niet meer overeen met de beschreven categorie.