De Kogerstraat in Den Burg zoals die nu is.
De Kogerstraat in Den Burg zoals die nu is. Foto: Job Schepers

Kogerstraat blijft nog even gevrijwaard

De Kogerstraat wordt bij de vervanging van de waterleiding dit najaar naar verwachting nog niet heringericht tot weg voor 50 kilometer per uur. Dat gaf wethouder Hennie Huisman (mobiliteit) dinsdagavond aan tijdens de raadscommissie.

De Kogerstraat kwam tijdens de commissievergadering uitgebreid aan de orde bij de bespreking van het nieuwe concept-wegencategoriseringsplan. De publieke tribune zat vol en diverse bewoners van de Kogerstraat maakten gebruik van de inspraak om bij de commissieleden hun zorgen te uiten over de beoogde snelheid van 50 kilometer.

Kees Verschoor rekende voor dat de Kogerstraat tien meter breed is en dat is de helft minder dan de Bernhardlaan (twintig meter) waarmee de Kogerstraat is vergeleken. Na aftrek van trottoir en fietsgedeelte hield hij 3,30 meter over voor de rijbaan. Volgens Harry de Porto betekent dat dat fietsers in feite de verkeersremmers gaan worden.

Ireen Boekel wees erop dat de Kogerstraat in het huidige categoriseringsplan uit 1999 en in het bestemmingsplan van Den Burg uit 2017 te boek staat als 'erftoegangsweg' vanwege de vele inritten. Nu wordt de term 'inprikker' in plaats van 'erftoegangsweg' gehanteerd. Ad Waverijn had het nagezocht: een 'inprikker' is een verbinding tussen een snelweg en een woonwijk. Aad Blom vroeg zich af of het bureau dat de plannen heeft opgesteld wel ter plaatse is geweest. Meerdere bewoners wezen er op dat wethouder Edo Kooiman bij de opening van de rotonde Kogerstraat/Bernhardlaan/Beatrixlaan op vrijdag 25 juni 2010 de oproep deed de Kogerstraat zo min mogelijk als toegangsweg te gebruiken, omdat de straat daarvoor niet bedoeld is.

Opmerkelijk was dat de bewoners uitgingen van 8000 autobewegingen per dag in de straat, terwijl dat aantal volgens de commissieleden betrekking heeft op de Pontweg en niet op de Kogerstraat. De bewoners gaven aan dat de 8000 is genoemd tijdens een informatieavond met oud-wethouder Kingma in 2017 bij Gemeentewerken. Op de vraag hoeveel autobewegingen er wel in de Kogerstraat zijn, moest wethouder Huisman het antwoord schuldig blijven.

Zij gaf aan volgende week met afgevaardigden van de Kogerstraat om tafel te zitten. Ze sprak de gedachte uit om na de vervanging van de waterleiding de straat weer terug aan te leggen zoals die nu is en geen veranderingen aan te brengen zonder een grondige onderbouwing.

Ad Waverijn gaf de commissie het advies om - met een blik op de lange termijn - parkeren in Den Burg alleen toe te gaan staan voor Texelaars. Voor toeristen zou parkeergelegenheden buiten Den Burg moeten zijn. Waverijn trok een vergelijking met Marken waar buiten het dorp een groot parkeerterrein voor gasten ligt om te voorkomen dat Marken zelf overspoeld wordt door auto's. Hij gaf het advies in de wetenschap dat het verkeer op Texel naar verwachting verder toeneemt. Volgens hem kan met een dergelijke infrastructuur voorkomen worden dat bewoners opstaan tegen toeristen zoals momenteel in een aantal Zeeuwse toeristische gemeenten gebeurt en recent landelijk in het nieuws was. D66 heeft het college inmiddels gevraagd of het juridisch mogelijk is parkeerplaatsen in Den Burg alleen voor Texelaars beschikbaar te stellen. Waverijn gaf het advies voor alle ontsluitingswegen van Den Burg 30 km per uur aan te houden.